Prva puška je zločin u mjestu Boričevac

Objavljeno   

U Boričevcu, 27. srpnja 2013. godine, Frane Vrkljan, ispred Zajednice povratnika,istaknuo je tragediju i tugu koji se osjećaju u zraku Boričevca kao posljedice zločina iz 1941. godine. Iako vrijeme liječi rane ovdje se dogodio inverzni slučaj da je situacija vremenom radi prikrivanja zločina postajala sve teža. Situacija se poboljšala obnovom župne crkve Rođenja BDM nakon čega se tragedija više ne umnožava, iako su u novu hrvatsku vlast polagane velike nade.

Biskup Bogović predvodio misu u čast žrtava Boričevca, u župi simbolu stradanja Hrvata u 2. svjetskom ratu. Tradicionalno su misi hodočastili pripadnici udruge Boričevljana, Zajednice povratnika Ličko-senjske županije i Hrvatskog društva političkih zatvorenika. Misi je nazočio je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te zamjenici načelnika općina Korenica i Donji Lapac.

Biskup Bogović se zapitao na počeku što poručiti narodu koji je toliko propatio kao Boričevljani koji su 1941. bili prognani iz svojih domova. Odgovor na ta teška pitanja leži u nauku Isusa Krista, u križu. S pitanjima kojima se muče Boričevljani muče se svi ljudi a s njima su se mučili u početku i apostoli dok nisu shvatili mudrost križa. Uz njega shvaćamo smisao i snagu patnje te spremnosti življenja i umiranja za drugoga. S druge strane zlo okreće čovjeka protivni čovjeka a kao pogonsko gorivo koriste mržnju. Kršćanin nikada ne smije vjerovat u mržnju već u pobjedu ljubavi. To je prvi shvatio car Konstantin koji je 313. godine prepoznao kršćane kao zdravo tkivo, u što ga je upustila majka Jelena. Biskup je zatim podsjetio na 3 događaja u biskupiji nacionalnog predznaka koji uskoro slijede, obilježavanje 1700 godina od Milanskog edikta 8. kolovoza u Rakovici, 31. kolovoza i proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini te 9. rujna na Udbini s pogovorom na temu „koji je pravi smisao pobjede i slobode“. Nema pobjede zatiranjem slobode, pogotovo danas kada neki slave 1. pušku koja je navijestila pobjedu mržnje i osvete. Boričevljani su izvanredno shvatili lekciju svog križa ne zavidjevši onima koji su širili mržnju. Od njih sam i osobno mnogo naučio što znači opraštati. Križ je najbolja katedra za izučavanje povijesti, zaključio je biskup Bogović.

Biskup Bogović predvodio misu u čast žrtava Boričevca, u župi simbolu stradanja Hrvata u 2. svjetskom ratu. Koncelebrirali su mjesni župnik Stipe Zeba, udbinski župnik i dekan mons. mr. Tomislav Rogić kao i više svećenika Gospićko-senjske biskupije.

Na koncu mise nazočnima se ispred Zajednice povratnika obratio Frane Vrkljan. Istaknuo je tragediju i tugu koji se osjećaju u zraku Boričevca kao posljedice zločina iz 1941. godine. Iako vrijeme liječi rane ovdje se dogodio inverzni slučaj da je situacija vremenom radi prikrivanja zločina postajala sve teža. Situacija se poboljšala obnovom župne crkve Rođenja BDM nakon čega se tragedija više ne umnožava, iako su u novu hrvatsku vlast polagane velike nade.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se