Proslava Matijeva - 25. nedjelja kroz godinu

Proslava Matijeva - 25. nedjelja kroz godinu

Dvadeset i pete nedjelje kroz godinu 22. rujna posebno je bilo svečano u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli na svetoj misi u 11 sati. Slavljen je drugi dan župnog patrona sv. Mateja, a svetu misu je predvodio o. Ivan Dominik Iličić u suslavlju s župnikom preč. Lukom Blaževićem. Još je slavljena sveta misa u 9 sati u crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

U crkvi sv. Mateja prvo čitanje pročitala je Anita Vranešić, a drugo čitanje Vesna Nikšić. Psalam je otpjevala Lucija Orešković dok je molitvu vjernika pročitala Petra Knežević.

Hvala župnom zboru pod vodstvom Jelene Torić i gospođi Melindi Dumitresco koja je sve očarala skladbama na violini. Melinda Dumitrescu je akademski obrazovana violinistica iz Rumunjske koja većinu vremena živi i djeluje u Međugorju te predivnim zvucima na violini animira klanjanja i razne duhovne susrete.

Pater Ivan Dominik je u svojoj propovijedi svima je približio Mateja carinika čiji god ova župa obilježava. Danas bi rekli da je Matej bio izdajnik naroda, ali Isus nije tako mislio. Današnje drugo čitanje nas također poziva da molimo za sve ljude. Svi trebamo biti društveno aktivni kršćani, bilo kroz svoju obitelj ili u društvu. Može nam primjer biti sveti Matej koji je promijenio stari način života. Važno je da mi dopustimo Isusu da i on nas preobrazi, da se opet rodimo u sakramentima krštenja i krizme. Povezanost nas i svetaca je jako važna jer molitvom dolazimo u dodir sa svima. Trebamo biti zahvalni na svećenicima koji donose živoga Boga u Presvetoj euharistiji. Kao što se Matej obratio, tako danas svakog od nas Isus čeka u sakramentu svete ispovijedi. Trebamo biti spremni za promjenu života, jer smo pozvani na svetost i biti znak nade u ovom svijetu, za pomoć potrebitima i svakom čovjeku.

Kada Krist zahvati cijelu osobu i preobrazi u srcu ono što ne valja svima će nam biti lakše u svakdanjem životu. Mi ništa ne možemo sami, ali Isus je tu da nam pomogne. Važno je i zajedništvo vjernika ove župe koji za ovaj župni blagdan dolaze u Široku Kulu. Pozvani smo poput sv. Mateja napisati evanđelje svoga života. Trebamo čitati Sveto pismo, promatrati u tišini Božju riječ i dopustiti joj da nas ona promijeni, da postane naš način razmišljanja. Isto tako, sveta misa nas preobražava jer nam Bog u njoj daruje samoga sebe. To je to. Onda ti postaneš sposoban pisati evanđelje svoga života - zaključio je propovjednik Iličić.

Na kraju svete mise župnik preč. Luka Blažević predstavio je novi broj župnog lista Providnosti koji izlazi uoči Matijeva te zahvalio o. Ivanu Dominiku i gospođi Melindi Dumitresco što su ova dva dana bili s nama i zajedno molili Boga.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se