I društvene mreže mogu nam otkriti ljepotu vjere

Objavljeno   

"Internet je Božji dar koji olakšava komunikaciju", ocijenio je papa Franjo u svojoj prvoj poruci povodom Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, koji se ove godine obilježava 1. lipnja. Upozorio je pritom da prevelika želja za digitalnim povezivanjem može dovesti do izolacije od obitelji i prijatelja. Ovo je prva poruka pape Franje povodom Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, koja se tradicionalno objavljuje uoči spomendana svetog Franje Saleškoga, zaštitnika novinara.

U poruci pod naslovom "Komunikacija u službi autentične kulture susreta", Papa jasno naznačuje sliku Crkve koja želi komunicirati, koja želi ući u dijalog s današnjim muškarcima i ženama sa sviješću o ulozi koja je Crkvi povjerena u tom kontekstu. U prvom dijelu poruke Papa se obraća "laičkom" svijetu komunikacije, to jest Papa nudi razmišljanja koja vrijede i za one koji nisu vjernici, ali su svejedno pozvani zamijetiti ili već osjećaju duboku vrijednost svijeta komunikacije. "Dobra komunikacija pomaže nam da se približimo jedni drugima i da se međusobno bolje upoznamo, da budemo više ujedinjeni", piše Papa. Ujedno podsjeća da "zidovi koji nas dijele mogu se prevladati samo ako smo spremni jedni druge slušati i jedni od drugih učiti" jer "kultura susreta traži da budemo spremni ne samo drugima dati, već također od drugih primiti".

Papa se zatim obraća Kristovim učenicima i pritom se služi prispodobom o dobrom Samarijancu. Tumačeći tu prispodobu kroz prizmu komunikacije, Papa ističe "onaj koji komunicira postaje bližnji". Nije dovoljno proći digitalnim "putovima", to jest biti jednostavno povezani: potrebno je da ta povezanost bude praćena pravim susretom. Ne možemo živjeti sami… Imamo potrebu da ljubimo i da budemo ljubljeni. "Digitalna mreža može biti mjesto bogato humanošću, ne mreža žica već mreža ljudskih osoba", ističe Papa u svojoj poruci u kojoj također upozorava kako su društvene mreže danas mjesto u kojima treba živjeti misijski poziv Crkve i ponovno otkriti ljepotu vjere, ljepotu susreta s Kristom. "Neka svjetlo koje komunicirajući donosimo drugima ne bude rezultat specijalnih efekata, nego naše ljubavi i milosti prema onima koji su ostavljeni sami i ranjeni", zaključio je Papa u poruci.

Autor: Laudato/IKA

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se