U našoj župi započeli smo s Godinom sv. Josipa

Objavljeno   

U našoj župi započeli smo s Godinom sv. Josipa

U subotu 19. rujna u našoj župi započeli smo s godinom svetog Josipa. Svetu misu u 18 sati predvodio je generalni vikar biskupije mons. Marinko Miličević u suslavlju župnika preč. Luke Blaževića.

VAŽNOST ŠTOVANJA SV. Josipa - 19.9.2020.

 

Braćo i sestre, ove godine 2020., započet ćemo, ovdje u župi sv. Josipa u Ličkom Osiku s „Godinom svetog Josipa“. Naime, ove godine navršilo se točno 150 godina otkako je papa Pio IX., proglasio sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Bilo je to proglašeno 1870., s dekretom „Quemadmodum Deus“.

Imamo mnogo razloga utjecati se zagovoru sv. Josipa. Još su naši preci znali da je dobro utjecati se njemu pa su tim tragom krenuli, a mi želimo nastaviti slijediti taj trag. Tako ćemo utrti siguran put našoj budućnosti, ako sadašnjost budemo znali živjeti u zajedništvu sa sv. Josipom.

Crkveni naučitelj, sv. Alfons Liguori rekao je sljedeće o sv. Josipu: "Moramo biti uvjereni da će Bog rado dati milosti, koje god zatražimo na zagovor sv. Josipa, zbog njegovih velikih zasluga."

Gospodin Isus, iako je Bog, kao čovjek je bio u svemu poslušan sv. Josipu. Zato i kaže sv. Luka u svome Evanđelju "Isus je napredovao u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i kod ljudi" (Lk 2,51-52). U ovome nam je Isus dao primjer da se i mi kao njegovi učenici moramo povjeriti Josipu i Mariji, učeći od njih kako rasti u svetosti, kao posvojena Božja djeca (Ef 1,5).

Mi smo doista blagoslovljeni što imamo Mariju za duhovnu majku i Josipa kao hrabrog duhovnog oca. Kao što čovjek treba zemaljsku obitelj da bi sazrijevao u svakom pogledu, tako isto treba i nebesku obitelj da bi se razvijao duhovno do svoje punine suobličenja s Kristom, a to nam je dano u Josipu i Mariji. Kao što nas Marija iz neba vodi s ljubavlju prema Kristu, tako i sveti Josip marljivo osigurava potrebe Božje obitelji - Crkve. Kao Crkva svi smo jedna velika Obitelj a članovi obitelji brinu jedni o drugima. Sv. Josip rado skrbi za svoj posinjenu djecu. Ali ga i mi trebamo svjesno izabrati kao svojega duhovnoga oca! Kroz crkvenu povijest bilo je mnogo svetaca kojima je otkrivena tajna sv. Josipa i po treba naše povezanosti s njim. Posebno to ističe Sv. Terezija Avilska.

Sv. Josip je zbog svoje posebne uloge prema Isusu, kao njegov skrbnik, udomitelj, poočim i djevičanski otac, zaslužio posebne privilegije na nebu kojemu nema premca, nitko od svetaca, osim Blažene Djevice Marije. Mnogo svetaca je dobilo poseban uvid u njegovu svetost i divnu snagu njegova nebeskog zagovora.

Katolička crkva zaziva ga „glavaru slavne Obitelji“.  Njegov lik postaje sve istaknutiji u životu Crkve tijekom posljednjih 150 godina. Podsjetimo samo na neke stvari:

1870. - Blaženi papa Pio IX. Proglasio je svetog Josipa „Univerzalnim zaštitnikom Crkve“.

1889. - Papa Lav XIII. Napisao je Quamquam Pluries , apostolsku pobudnicu o svetom Josipu.

1917. - Ukazanja u Fatimi u Portugalu. Tijekom posljednjeg ukazanja 13. listopada pojavljuje se sveti Josip koji drži Dijete Isusa i blagoslivlja svijet.

1921. - Papa Benedikt XV. U Božanske pohvale euharistijskom Isusu, ubacuje riječi  "Blagoslovljen sveti Josip, njezin prečisti zaručnik".

1955. - Papa Pio XII. Ustanovio je blagdan svetog Josipa radnika, koji se slavi 1. svibnja.

1962. - Papa sv. Ivan XXIII. Ubacuje ime sv. Josipa u kanon mise (I. euharistijska molitva).

1989. - Papa sv. Ivan Pavao II., napisao je Redemptoris Custos , apostolsku pobudnicu o sv. Josipu.

2013. - Papa Franjo, ubacio je ime svetog Josipa u sve euharistijske molitve. Također je s papom Benediktom XVI., posvetio Vatikan sv. Josipu.

Kroz ove događaje Duh Sveti nas podučava važnosti štovanja sv. Josipa, posebno u ovim vremenima. "Sada je vrijeme svetog Josipa!" - piše o. Donald Calloway, veliki štovatelj sv. Josipa, i nastavlja: "U naše vrijeme Isus želi da Crkva upoznaje, voli, časti i traži sklonište u duhovnom očinstvu svetog Josipa."

Obzirom na hrvatsku povijest, štovanje sv. Josipa je prisutno još u srednjem vijeku. No, posebno dolazi do izražaja u XVII., stoljeću čemu su najviše pridonijeli isusovci, osobito preko Sjemeništa sv. Josipa za siromašne đake u Zagrebu.

Kardinal Franjo Kuharić 19. ožujka 1987. godine proglasio je godinu svetog Josipa. Točno godinu dana kasnije u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu 19. ožujka 1988., za tu prigodu sastavio je i molio Molitvu Svetom Josipu za Domovinu.

Na 37. plenarnom zasjedanju Hrvatske Biskupske Konferencije održanom u Biskupskom ordinarijatu u Šibeniku, u studenom 2008., Sv. Josip je proglašen glavnim zaštitnikom Hrvatske. (GK., 16.11.2008.)

10. lipnja 2017., povodom 330. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, kardinal Josip Bozanić istaknuo je bit pobožnosti sv. Josipu: "Sveti Josip nas poziva da čuvamo Krista u svom srcu."

Dakle, imamo veliki polog, veliko duhovno blago, koje su nam preci ostavili za ovaj današnji naraštaj Crkve. Zato ga mi moramo koristiti, moramo ga udvostručiti!

Sv. Ivan Pavao II. kaže: "Crkveni oci, od najranijih stoljeća isticali su da, baš kao što se sv. Josip s ljubavlju brinuo o Mariji i rado se posvetio odgoju Isusa Krista, on isto tako bdije i štiti Kristovo Mistično Tijelo, tj. Crkvu."

Sv. Petar Julian Eymard kaže: „Pobožnost sv. Josipu jedna je od najboljih milosti koju Bog može dati duši, jer je to jednako otkrivanju čitave riznice milosti našega Gospodina." I dalje nastavlja: "Kad Bog želi podići dušu na veću razinu, on je ujedinjuje sa svetim Josipom, dajući mu snažnu ljubav prema ovom dobrom svecu."

 

KAKO PROSLAVITI GODINU SVETOG JOSIPA?

- Prihvatimo sv. Josipa i njegovu važnu ulogu u životu Crkve a tako i u našem vlastitom životu.

- Pouzdajmo se u njegov zagovor u svemu (obitelj, župa, biskupija, Domovina).

 Nema većeg uzora od svetog Josipa od kojeg možemo naučiti kako kreposno živjeti slijedeći Isusa i Mariju.

- Razmišljajmo o sv. Josipu, posebno o njegovoj ulozi u Isusovu i Marijinu životu i u Crkvu; razmišljajmo o njegovim krepostima posebno o samozatajnosti.

- Obnovimo pobožnost prema sv. Josipu.

- Molimo molitvu predanja ili Pesvetnu molitvu sv. Josipu (letak) i pojedinačno u zajednički.

- Dolazimo na sv. misu i pobožnost u čast sv. Josipu, svakog 19. u mjeseci kroz ovih 9 mjeseci.

- Srijeda je dan posvećen sv. Josipu, pa taj dan posebno ga se sjetimo u svojim molitvama.

- Moliti za obitelji, i za svoju i za obitelji koje su u krizi, uzdajući se u sv. Josipa i njegovu pomoć.

- Tribine o sv. Josipu i svecima po kojima se sv. Josip proslavio.

- Zaključiti godinu sv. Josipa s hodočašćem njemu u čast.

To su samo neke smjernice, ali najvažnije je obnoviti svoju vjeru, posvećivati se svetom Josipu i pouzdavati se snažno u njega da nas zagovara kod dobroga i svemoćnoga Boga.

 

Pomolimo se:

Josipe, sine Davidov, ti si pravednik koga je Gospodin postavio nad svojim imanjem.

Ti si učinio ono što ti je Anđeo naredio, zato i mi k tebi dolazimo u svojim potrebama ...

O djevičanski oče Isusa Krista, i pravi zaručniče Blažene Djevice Marije,

zauzmi se za nas kod Gospodina Isusa. Amen.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se