Godina sv. Josipa

Objavljeno   

Godina sv. Josipa

Ove jeseni započet ćemo u našoj župi s „Godinom svetog Josipa“. Naime, 2020. navršilo se točno 150 godina otkako je papa Pio IX., proglasio sv. Josipa zaštitnikom cijele Crkve. Bilo je to proglašeno 1870., s dekretom „Quemadmodum Deus“. Sv. Josip je bio u ulozi Isusova zemaljskog oca i prečisti Marijin Zaručnik, zato je od Boga obdaren velikim milostima, te ga je papa proglasio zaštitnikom Sveopće Crkve.

Kao župa sv. Josipa, Lički Osik će organizirati devet mjeseci uzastopce, misu s prigodnom propovijedi i pobožnostima u čast sv. Josipu. Nastojat ćemo imati i tribine povodom godine sv. Josipa. Sjetimo se da je hrvatski sabor 1687., proglasio sv. Josipa zaštitnikom naše Domovine. Kao trajan spomen na tu odluku, 2008., na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je reljef sv. Josipa, rad kipara Šime Vulasa.

Zagovor sv. Josipa vrlo je moćan kod svemogućega Boga! Njegov lik je u Bibliji skriven, ali tim više je djelatan. U litanijama sv. Josipa, imamo zaziv „Pokrovitelju svete Crkve“. Ako je pokrovitelj cijele Crkve, koliko tek ima značaj za jednu župi ili biskupiju! Zato pozivam svesrdno da mu se obraćamo i molimo njegov moćni zagovor kod Boga, kako za naše obitelji, našu župu i Biskupiji, tako i za sav narod.

Mnogi duhovni pisci govore da su ovo Marijina i Josipova vremena, u kojima oni pripremaju svoju Crkvu na za novi preporod. Kod posljednjeg ukazanja u Fatimi 13.10.1917., ukazao sve sv. Josip s Malim Isusom i oni su blagoslivljali sav svijet. Ta gesta je vrlo znakovita za ova vremena. Potreban nam je očinski blagoslov. Znamo kako je danas uloga očinstva i odgovornog roditeljstva u krizi. Zato ćemo prositi kroz ovih devet mjeseci zagovor sv. Josipa, da nam u ovim teškim vremenima pomogne. Uvjereno smo da će svemogući Gospodin biti milostiv na naše vapaje u ovoj Godini sv. Josipa.

Svaki član Crkve, bez obzira na svoj životni poziv, mora nastojati biti svet. To je univerzalni poziv na svetost, na koju nas Crkva poziva. Što znači svetost, ako ne prakticiranje naše vjere, koja uključuje trajno obraćenje u sudjelovanje u životu Crkve.

Bog je s Josipom i Marijom započeo novu povijest. Vjerujemo da će se i naši životi po njihovu zagovoru početi mijenjati i zadobiti novi smjer. Ako želimo jednog dana doći u prisutnost Svemogućega Boga, onda se moramo vježbati živjeti u njegovoj prisutnosti već sada. Kada živimo pravim kršćanskim životom, tada možemo biti svjedoci drugima da je Krist živ, jer živi u nama. Sveti Josip nam može i mora biti izvanredno dobar uzor u svetosti. On je svaki dan bio s Isusom i uz Isusa. U svojim rukama ga je nosio, vio ga u zagrljaj. Brinuo se za Isusa, odijevao ga, pribavljao hranu i podučavao ga. Činio je sve što bi svako otac morao za svoju djecu. Ali, Isus je Sin Božji! Zato je on izlijevao svoju posvećujuću milost na Josipa, sve dok nije postao svet. To je i naš put: učiti od Josipa i Marije kako da budemo stalno u prisutnosti Isusovoj, tj. u prisutnosti Božjoj. (Program će voditi gen. vikar. mons. Marinko Miličević). Neka nas na ovome putu prati zagovor sv. Josipa.

Svakog 19., u mjesecu imat ćemo svetu misu u čast sv. Josipu s prigodnim programom. Počet ćemo u subotu 19., rujna 2020., u 18 sati.

Preporučujemo da se ove godine svakodnevno moli Posvetna molitva sv. Josipu, koju donosimo na koricama časopisa Providnosti.

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se