Slavili smo 3. dan u čast sv. Josipa u istoimenoj Godini Sv. Josipa

Objavljeno   

Slavili smo 3. dan u čast sv. Josipa u istoimenoj Godini Sv. Josipa

JOSIPOVA POMOĆ U TEŠKIM VREMENIMA

Propovijed o sv. Josipu - 19.11.2020. (L. Osik)

Nalazimo se u mjesecu studenom, kada se na poseban način sjećamo svojih pokojnika. Ovaj mjesec se može povezati sa sv. Josipom jer je zaštitnik umirućih, dakle, onih koji prelaze s ovoga svijeta.

U litanijama sv. Josipa nazivamo „utjeho bijednih“ ili „utjeho napaćenih“.

Potrebno je da se molimo u ova vremena kad nam izravno treba pomoć s neba, da nas zaštiti (od pandemije) i svakog drugog zla. Posebno je potrebno da molimo za zaštitu naših obitelji koje su danas u velikoj kušnji i na udaru.

Prema tradiciji, sam Josip je imao prekrasnu smrt, jer je umro u prisutnosti Isusa i Marije. Zato je on zaštitnik umirućih. To je bio dar Josipu od Gospodina Isusa, koji se nazivao njegovim sinom. Zato je Bog povjerio Josipu posebnu moć posredovati za sve one koji su bili, ili će biti u trenutcima umiranja. Ako ga štujemo za vrijeme svoga zemaljskoga života, on će nam sigurno pomagati, ali posebno u trenutku prelaska s ovoga svijeta.

Kaže Sv. Josemaria Escriva: „Sveti Josip, naš otac i gospodar, je učitelj unutarnjeg života. Stavite se pod njegovu zaštitu i osjetit ćete djelotvornost njegove moći."

Svi mi: biskupije, župe, obitelji i svaki pojedinac, pozvani smo na trajnu obnovu samih sebe. Ne dopustimo da nered i kaos koji neprijatelj (đavao) čini, oslabi naše obitelji, naše crkve i naše zajednice. Ne dopustimo da nam to sve pokrene strah. Kad smo u zajedništvo s Josipom i Marijom, sigurno ćemo imati i Isusa, koji nam je blizu. Zato obnovimo svoju radost, jer Bog ima svoj plan za nas, a njegov je plan uvijek nešto dobro.

Sv. Josip se uvijek pokazao velikim pomoćnikom u teškim situacijama. Zato je on i danas, možemo reći na poseban način, od Boga određen da nas vodi i zagovara u ova vremena. Ne gubimo misao da smo djeca Božja i da Bog računa na nas, jer smo njegovi. I kao što je Isus osjećao u prisutnosti Josipovoj veliku zaštitu, tako i mi trebamo imati u Sv. Josipu siguran oslonac i zaštitu.

Josip je bio hrabar čovjek koji se trošio radi Isusa i Marije, čovjek koji je postao i jest, da tako kažemo „stručnjak“ za promatranje Kristova lica, učitelj prave vjere i primjer pravednika, koji je odgovorio na sve potrebe svoje obitelji.

Papa, sv. Ivan Pavao II., daje nam jedan savjet u spasonosnoj praksi zazivanja svetog Josipa i proširuje važnost štovanja sv. Josipa, te kaže da Sv. Josip nije samo obrana u svakoj opasnosti Crkve, nego i poticaj za njezinu obnovu. Zato i mi, dok štujemo sv. Josipa i posvećujemo se njemu, znajmo da će se on pobrinuti kako bi se sačuvale naše obitelji od svakoga zla, i povest će nas putem nutarnje obnove i dubljeg obraćenja.

Štovanjem sv. Josipa, sačuvat će se naša vjera, nada i ljubav, a to su najvažnije kreposti u svako vrijeme i u svim okolnostima.

 

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se