Proslava sv. Marka u Budaku

Objavljeno   

Proslava sv. Marka u Budaku

U subotu 24. travnja u Budaku pokraj kapele sv. Marka proslavili smo istoimenog sveca svetom misom u 17 sati.

Svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je vlč. Dino Rupčić (župnik u Donjem Lapcu, Srbu, Boričevcu, Skočaju i Zavalju) u suslavlju s domaćim župnikom preč. Lukom Blaževićem, biskupijskim ekonomom preč. Nikolom Turkaljem i župnikom iz Perušića vlč. Milom Šajfarom.

Prvo čitanje i psalam je čitala Andrijana Piasevoli Klarić, a molitvu vjernika Milica Jerković. Evanđelje je navijestio preč. Nikola Turkalj.

U svojoj propovijedi vlč. Dino vjernicima je približio sv. Marka, tko je bio, čiji je bio učenik te na koji način je zapisao evanđelje.Čudesna moć evanđelja kojoj smo svjedoci, a ona je sam Isus Krist u snazi Duha Svetoga. Dok danas zahvaljujemo sv. Marku za njegov evanđeoski zapis, odlučimo se vjernije njime služiti kako bismo stigli do onih božanskih dubina u kojima se susreće svjetlo punine Božje istine o čovjeku, ostvareno u Isusu Kristu za naše spasenje.

Uz blagdan sv. marka evanđelista od davnine je povezana molitva za blagoslov polja da urode dobrim plodovima. Stanje u kojem se trenutno nalazimo postavlja pitanje: Kako dalje? Bože, jel nas ti kažnjavaš korona virusom, ostalim bolestima i elementarnim nepogodoma zbog naše nevjere ili zlobe? Sveti Marko, pomozi nam naći odgovore moleći se Duhu Svetom koji je i tebe vodio dok si pisao evanđelje i položio svoj život za Krista - zaključio je propovjednik Dino.

Na kraju svete mise župnik Preč. Blažević zahvalio se okupljenima vjernicima i svećenicima koji su došli slaviti sv. Marka te zahvalio vlč. Dini što je predvodio današnje misno slavlje. Naime, vlč. Dino je danas slavio zavjetno misno slavlje u čast sv. Marku što je ostao živ u prometnoj nezgodi koja se dogodila upravo u Budaku. Župnik Luka potaknuo je vjernike da mole za vlč. Dinu, a Dino uzvratio da moramo moliti za svoga župnika.

Ove godine nije bilo tradicionalnog čašćenja nakon svete mise zbog situacije s epidemijom, a vjerujemo da će sveti Marko pomoći da do godine budemo slobodni od epidemije.

Sveti Marko, moli za nas!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se