Susret zboraša Gospićko-senjske biskupije

Objavljeno   

U subotu, 1. ožujka u dvorani Centra za kulturu u Ogulinu i u župnoj crkvi Sv. Križa priređena je duhovna obnova i godišnji susret članova pjevačkih zborova s područja Gospićko-senjske biskupije.

Na programu susreta okupilo se oko 250 osoba.Susret je započeo s molitvom Trećeg časa u dvorani centra za kulturu. Nakon kratkog pozdrava domaćina vlč. Roberta Zubovića, župnika i dekana ogulinskog prisutne je pozdravio u ime biskupa dr. Mile Bogovića, u ime organizatora generalni vikar mons. Tomislav Šporčić. On je istaknuo da se u ogulinskoj župi redovito dobro pjevalo i redovito vježbalo crkveno-liturgijsko pjevanje. Pa i nakon II. Svjetskog rata kada su mnogi laički orguljaši nisu mogli iz političkih razaloga previše se angažirati u crkvama. U Ogulinu su bili župnici, ali i časne sestre koje su bile osposbljene za vođenje pjevačkog zbora. Posebno je pozdravio gosta predavača vlč. mr. Sašu Ilijića, doktoranta muzikologije na akademiji u Ljubljani.

On je održao poduže predavanje o temi: Uloga zbora uz obraćenju (svetosti) župne zajednice. Isti je prošao dijelove Svete mise te se kod svakog dijela posebno zadržao i istaknuo važnost liturgijske pjesma koja ga na svoj način tumači i pomognje njegovo doživljavanje. U drugom dijelu u stilu razgovora istaknuo je određene probleme koji se mogu javljati između župnika i zbora, između zborova u župama gdje postoji više zborova, posebno između redovito zbora stajijih i zbora mladih. Istknuo je presudnu ulogu župnika i njegovu odgovornost što se tiče izbora repertuara pjevanja te mjesta gdje se pjeva. Istaknula se je potreba formacije samih voditelja pjevanja, ali i formiranje mlađih kadrova da po odlasku starijih ima netko tko ih može naslijediti. Zbor je u svakom slučaju samo dio zajednice. On pjeva ne samo za zajednicu nego i svaki pjevač pjeva i sam sebi. On služi i pjevačima ali i čitavoj zajednici da može rasti u svetosti da može,kako je to na svoj način naglasio umirovljeni papa Benedikt XVI., pomoći zajednici da svojom skladnom liturgijom navješćuje evanđelje. I nema ničeg tako moćnog tko može bolje navješćivati evanđelje nego li je to bogoslužje.

Nakon programa u dvorani pošlo se je u župnu crkvu gdje se slavila sv. Misa. Misu je predvodio također predavač mr. Saša Ilijić uz suslavlje desetak svećenika. Na misi je pjevanje predvodio domaći zbor župe Sv. Križa pod vodstvom dirigenta udruženog zbora Gospićko-senjske biskupije te dirigenta Senjskog zbora g. Ivana Prpića – Špike.

Nakon euharistijskog stola slijedio je obiteljski ručak koji je bio pripremljen u velikoj dvorani ogulinske župe. Iz naše župe na susretu su sudjelovali: Tomislav i Andrijana Klarić i Milica Jerković.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se