Šesnaesta nedjelja kroz godinu

Šesnaesta nedjelja kroz godinu

Šesnaeste nedjelje kroz godinu 18. srpnja svete mise u 9 i 11 sati slavljene su u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Na misi u 11 sati imali smo radost krštenja trećeg djeteta obitelji Papić. Roditelji Marinko Papić i Snježana r. Orešković svojoj kćeri su dali ime Ela.  Kumovi na krštenju bili su Marijana Mudrovčić i Jure. Obitelji čestitamo na sakramentu krštenja i na daru života!

Prva misionarska iskustva

To je bilo njihovo prvo “misionarsko iskustvo”. Isus je riskirao smion pothvat kad ih je dva po dva slao da čine ono što su kod njega naučili: jednostavno poći ljudima i propovijedati im o kraljevstvu Božjem. Trebali su kao i on donijeti ljudima Evanđelje-Radosnu vijest, govoriti im da Bog čeka na njih, da oni trebaju mijenjati svoj život i potpuno se povjeriti Bogu.

Koliko dugo je trajalo to prvo poslanje, ta apostolska misija? Evanđelje nam ne govori. Sigurno ne duže od nekoliko dana, jer je to bio prvi pokušaj. Sada se ponovno vraćaju svi, dvanaestorica su opet zajedno s Isusom. Očito puno toga imaju ispričati. Svatko želi izvijestiti Isusa, što je on sa svojim “timom udvoje” učinio i doživio.

Da bi ta iskustva “probavili”, da bi ih u miru mogli izmijeniti i o njima razmišljati, Isus planira s njima provesti nekoliko dana tišine i odmora na samotnom mjestu. Puno je vrtloga bilo na mjestu gdje se Isus zadržavao, vjerojatno u Kafarnaumu. Otplovili su lađom vjerojatno prema mjestu koje se danas zove Tabga.

Ali što se tiče vremena odmora i počinka, od toga neće biti ništa. Možemo si predočiti razočaranje apostola kad su stigli u Tabgu gdje ih je dočekalo više od pet tisuća muškaraca, svi su željeli vidjeti, čuti i dotaknuti Isusa.

Nikakvog traga ljutnje sa strane Isusove. Naprotiv: “Kad izađe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira.” I sada iznenađujuće: pokrenula ga je njegova sućut i stane ih “poučavati mnogočemu”.

Kao da nam je Isus želio pokazati gdje leži najveća nevolja: ne u materijalnom, nego u duhovnom i duševnom: ne poznavati Boga, i o njemu i njegovoj ljubavi ništa ne znati, to je zaista siromaštvo. Stoga ih Isus uči cijeli dan i govori im o Ocu, o njegovom kraljevstvu, o nebu, cilju života i kako taj cilj možemo dohvatiti i kako njihov život može biti sretan.

“Mi moramo biti spremni za sveti nemir: nemir svima donosi dar vjere, prijateljstva s Kristom.” Tako je govorio kardinal Ratzinger kod otvaranja konklava, iz kojih je izišao kao papa Benedikt XVI.

Za nas su ljetni praznici možda prigoda za oporavak. Dobro je da se djeca odmore od škole, ali da ne zaborave sve ono što su naučili. Neka bude mogućnosti za mnoge u različitim zanimanjima da par tjedana uzmu za sebe odmora i nađu potreban oporavak za tijelo i dušu. Samo tko s vremena na vrijeme uistinu puni svoj rezervoar, može opet nešto raditi i nešto dalje dati od onoga što je primio.

Isusove riječi: “Hajdete i vi sa mnom… i otpočinite malo” mogu i za nas vrijediti, ako ih pravo razumijemo. Upravo za vrijeme praznika i odmora proizlaze mnoge dobre prigode za produbljenje naših obiteljskih i prijateljskih odnosa. Konačno tata ima nešto više vremena za svoju djecu…! Supružnici koji su zbog stresa svakidašnjice bili vrlo u opasnosti, da se otuđe jedno od drugoga, mogu konačno uzeti vremena jedno za drugo, biti zajedno i produbiti svoje razgovore. Postoji mogućnost za sport, hobi i zajedničke pothvate; konačno ima vremena za dugo planirano čitanje dobre knjige…I, i, i.

Jedno ne trebamo i ne želimo zaboraviti na dopustu, odnosno praznicima: “direktnu telefonsku vezu prema gore”, tj. povezanost s Bogom je najvažnije. Ako naše misli dovedemo u red i razmislimo o našemu životu, tada će molitva sama od sebe poteći, zapazit ćemo veličinu i ljepotu stvorenja i priznati u našemu životu dobru Božju providnost. A što bi bilo ako bismo svjesno našli vremena za čitanje Svetoga pisma, ili ako bismo možda upravo s nekim zanimljivim čovjekom razgovarali o vjeri? Imajmo hrabrosti, jer i naše vrijeme treba apostole vjere!

Duh Sveti će obasjati naša srca i u pravo vrijeme nam dati što je osobito važno za nas i za druge. Ostanimo povezani s Isusom Kristom, dobrim pastirom i povjerimo se zagovoru Majke Božje Marije!

Foto: Ivana Đapić i Tomislav Ratković

Razmišljanje: Franjevci-split

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se