Dvadeset i peta nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Dvadeset i peta nedjelja kroz godinu

U nedjelju 19. rujna kada smo slavili 25. nedjelju kroz godinu svete mise u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku slavljene su u 9 i 11 sati.

Uvjerenje Isusa Krista

Tekstovi čitanja i evanđelja ove nedjelje vode nas bliže tajni Isusa Krista, Otkupitelja. U njemu nas susreće neshvatljiva Božja ljubav: Bog kaže DA nama ljudima i svijetu, i on tu riječ Da svoje ljubavi prema nama više ne povlači, i sam postaje cijena patnje i smrti svoga sina na križu.

U čitanju iz knjige Mudrosti prikazuje nam se, što nepravedni i bezbožni ljudi planiraju u svome srcu: njima nasuprot stoji primjer pravedna čovjeka kao živo predbacivanje za njihov život. Zato zaključiše njegovo uništenje. Proročki je ovdje već prorečena sudbina Otkupitelja: njegovi ga neprijatelji osudiše na križ, “na sramotnu smrt”,ali ga Bog Otac uzima k sebi i “istrže ga iz ruku njegovih protivnika”.

Tu se dakako ne događa, da Bog sprječava patnju i smrt svoga sina na križu, nego upravo u smrti biva vidljiva pobjeda života. Uskrsnuće Kristovo očituje ovu pobjedu božanske ljubavi na jedinstven način.

Evanđelje po Marku stavlja nam pred oči suprotnost između Isusova mišljenja i nedovoljnog razumijevanja njegovih učenika: on je poslušan volji nebeskoga Oca i prihvatit će na sebe patnju i smrt, da bi otkupio ljude od njihovih grijeha. Nakon tri dana će ustati. Njegovi ga učenici ne razumiju; radije promišljaju i međusobno se savjetuju, koje će službe i mjesto preuzeti u njegovom zemaljskom kraljevstvu kako ga oni sebi predočuju. Isus koristi to kao prigodu, da ih pouči tko će biti prvi u nebeskom kraljevstvu; naime ne onaj koji želi vladati, nego onaj koji služi i radije želi biti posljednji nego prvi.

Kad još stavi dijete posred njih, po toj gesti naš Gospodin pokazuje, kakav treba biti učenik Kristov pred Bogom. Oni koji nasljeduju Isusa trebaju se odlikovati posebnom ljubavlju prema djeci. Ne tiče li se to prije svega očeva i majki, kada oni prihvaćaju svoju djecu kao dar kojega im je povjerio Bog, da preuzmu za njih odgovornost? Na svakome onome koji radi Isusa preuzima dijete, leži blagoslov; on time također preuzima i njega i onoga koji ga je poslao, nebeskog Oca.

Tu je još i poslanica svetoga Jakova. Otvorenim riječima javno se kudi nered srca u zavisti i svadljivosti, a taj nered je uzrok vanjskoga nereda i zlih djela svake vrste. Nasuprot tome je mudrost Božja koja pokazuje dobra svojstva. Ona je “ponajprije sveta, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih djela, postojana i nehinjena.”

U nasljedovanju Krista ide se za svjesnom odlukom, ići putom duhovnog djetinjstva pred Bogom. Tada vlada mir; tada se provodi pravednost; tada će naše molitve pred Bogom biti uslišane; tada je kraj ratovima, svađama i borbi strasti.

Molimo Gospodina Boga, da nam daruje “novo srce”, koje je ispunjeno ljubavlju prema Bogu i bližnjemu!

Razmišljanje: Franjevci-split

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se