Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu

U nedjelju 10. listopada na 28. nedjelju kroz godinu svete mise u 9 i 11 sati slavljene su u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku. Obje svete mise predvodio je župnik preč. Luka Blažević.

Mudrost u ušicama iglenim

Deva ne pristaje ušicama iglenim, to je jednostavno nemoguće. Dakle, značenje evanđelja je u tome, da je jednom bogatašu nemoguće doći k Bogu i njemu pripadati. Mi moramo sve što imamo prodati, dati drugome, ispoklanjati i ako smo tada siromašni, tada sve to pristaje. Stvarno? Zavodljivo je taj tekst tako čitati. Pri tom bismo, bojim se, previdjeli zadnju rečenicu: “Ta Bogu je sve moguće”.

Naravno da se tu ne radi o tome da devu guramo kroz iglene ušice. Ima bibličara koji su razmišljali nad ovim tekstom i pokušali ga objasniti tvrdeći, da su iglene ušice bila određena vrata u Jeruzalemu koja su vrlo uska tako da se s mukom kroz njih prolazilo s natovarenom životinjom. Možda je to stvarno bilo tako i Isus je uzeo ta poznata vrata kao primjer za to, koliko ljudi trebaju strpljivosti da stupe u doticaj s Bogom. Možda bi on danas uzeo drugi primjer, tko zna?

Bitno je da je Isus ovome mladom bogatašu koji je, tako se čini, sve činio ispravno u životu, pokazao mogućnost, kako može doći bliže Bogu. On ga upućuje na to da drži zapovijedi, novac i bogatstvo nisu sve. Važnije je da Božja riječ postane stvarnost u njegovom životu. To nije bilo kakva povijest koja se dogodila pred dvije tisuće godina, Riječ je i danas živa. Ta povijest ima posla i s nama u našemu životu. Ako netko puno radi da bi zaradio što više novca – ne da bi preživio, tada postoji opasnost da on ili ona izgube iz vida prijatelje, obitelj. Netko tko se brine samo za svoju karijeru, koji se uvijek želi probijati, koji gleda samo na stvar, često puta ne može druge prihvatiti, vidjeti, čuti, osjetiti. Božja riječ je živa, rekao je sv. Pavao i ona prodire u našu nutrinu i dotiče nas.

Pitanje je kako s tom riječju ophodimo i što s njome radimo. Mladi bogataš koji je došao k Isusu, odlučio je ne slijediti Isusa jer mu se učinilo da mu je bogatstvo važnije. Možda je trebao još vremena da upozna što je za njega važno. Za njega bi možda bilo dobro da se sjetio riječi iz knjige Mudorsti: razbor i mudrost puno su vrijedniji od bogatstva. Ako uključimo naš razum možemo se drukčije odlučiti. Možemo se obratiti. Novac po sebi ne zatvara nam put do Boga. Put zatvaramo sami sebi. Kod Boga uvijek iznova imamo mogućnost nanovo početi, jer Bogu je sve moguće.

Razmišljanje: Franjevci-split

Foto: Ivana Đapić, Tomislav Ratković, Đani Findrik

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se