Susret svećenika i volontera Caritasa

Objavljeno   

Susret svećenika i volontera Caritasa

Susret je počeo okupljanjem i zajedničkom molitvom. Ravnatelj Caritasa GSB vlč. Luka Blažević pozdravio je okupljene i predstavio predavača fra Žarka Relotu. Prije predavanja gospićko-senjski biskup Zdenko Križić uputio je sudionicima riječi ohrabrenja i zahvale svima koji se na bilo koji način karitativno angažiraju, te istaknuo da karitativno poslanje spada na bit Crkve a time i svakog kršćanina, te da se pomoć koju pružamo kao Crkva i pojedinci, treba očitovati kako u konkretnim djelima karitativne pomoći, tako i u onom šte izlazi iz srca, a to je prije svega kršćanska vedrina, radost i riječ utjehe.

Predavač Relota se u izlaganju pod naslovom Suvremena nesuvremenost obiteljskog pastorala, osvrnuo na obiteljsku situaciju u suvremenom svijetu i Crkvi, istaknuvši kako se sve više uviđa da je nužno vratiti se na prvotni ideal Crkve, da obitelj mora biti subjekt i nositelj obiteljskog pastorala a ne samo objekt. Također je istaknuo nužnost svećeničke povezanosti i integriranosti u obiteljima današnjice. Pored svih hvale vrijednih dostignuća u radu za očuvanje obitelji i brige za bračni pastoral, uloga svećenika je nezaobilazna.

Smatra da bi vjeroučitelji (kao obiteljski ljudi) mogli i trebali promovirati bračni i obiteljski život, gdje će mladi već u tom školskom razdoblju shvatiti što je identitet obitelji, njezina ljepota i poslanje, kako u Crkvi tako i u društvu. Nakon vrlo sadržajnog izlaganja, uslijedila je rasprava, gdje su se iznosila razna pitanja i razmišljanja, govoreći o kontekstu današnjih prilika u obiteljima.

Nakon stanke izvješće o radu Caritasa Gospićko-senjske biskupije u proteklom razdoblju podnijela je voditeljica Ureda Kata Matanić. Glavna stavka je distribucija hrane. Unatoč slabim donacijama u ovo vrijeme, ipak svaka dva mjeseca spremaju se paketi koji se sastoje od osnovnih živežnih namirnica te ih karitasovi djelatnici razvoze do župnih ureda. Za pripremu istih zahvaljuju trgovačkom lancu Lidl koji od 2012. godine pomaže svojim donacijama.

Caritas Gospićko-senjske biskupije bavi se 11 godina (od 2011. g.) uzgojem krumpira. Taj kraj poznat je po vrhunskoj kvaliteti krumpira. Sadnja krumpira se pokazala kao dobra ideja za hranu svakoj potrebitoj obitelji. Ove godine je bilo oko 10 tona krumpira koji je raspodijeljen pučkim kuhinjama: Zagreb, Rijeka, Šibenik, Knin i Sisak te pučkoj kuhinji Sv. Duh u Zagrebu. Električni bolnički kreveti, ukupno 15, posuđuju se obiteljima koje imaju potrebu zbog bolesnih članova. Tu su i druga pomagala, kao što su invalidska kolica, princeze, hodalice i pelene za odrasle, zatim podjela odjeće i obuće. Nedjelja Caritasa, 3. nedjelja došašća, je dan kada Caritas dariva obitelji koje su slabog imovinskog stanja.

U karitasovoj zgradi od 2006. godine smještene su studentice iz raznih krajeva Hrvatske. Tako ove školske akademske godine na smještaju ih je 18. Prednost na taj smještaj imaju studentice iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, kao i iz višečlanih obitelji te samohranih roditelja. Akcija „Za 1000 radosti“ u koju se Caritas GSB rado uključuje i ove će godine obradovati mnoge siromašne obitelji. Cilj te akcije, kao i ostalih karitasovih akcija, jest prikupljanje sredstava za pomoć siromašnim obiteljima, obiteljima koje teško nose životne terete bolesti, oskudice, nezaposlenosti i osamljenosti. Voditelj programa „Za 1000 radosti“ Boris Peterlin uputio je par riječi, zahvalivši na dobroj suradnji. Na kraju susreta biskup Križić svima je zahvalio na svakoj dobroti koju volonteri i djelatnici Caritasa iskazuju drugima.

GSB

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se