Druga korizmena nedjelja

Objavljeno   

Druga korizmena nedjelja

Druga je korizmena nedjelja.

Svetu misu u 11 sati predvodio je župnik preč. Luka Blažević.

Preobraženje

Božji su putovi često puta različiti od putova ljudskih. Mi imao naše planove i imamo naše predodžbe o dobrom i sretnom životu.

Sjetimo se kakve sve ciljeve stavljamo pred sebe, a tada dolazi nešto neočekivano, na što uopće nismo računali, i naši su planovi osujećeni.

Oni iznenada postaju neostvarivi ili se moramo u najmanju ruku vježbati u strpljivosti, da bismo poduzete ili željene ciljeve možda kasnije ostvarili.

Apostoli i Isusovi učenici, koji su se priključili ovom neobičnom putujućem propovjedniku i čudotvorcu, imali su također određena očekivanja. Oni su se nadali da će već ovdje na zemlji imati udjela u slavnom kraljevstvu Mesije. Sve je to oživjelo u njihovoj fantaziji.

I tada dolaze Isusovi navještaji o njegovoj predstojećoj patnji i smrti. Kako pristati na to? Kako se time pomiriti? Apostoli i Isusovi učenici bili su prezahtjevni! Nemoguće je da oni prihvate Mesiju, koji želi trpjeti i umrijeti za grijehe ljudi. Mesija je pak trebao doći, da trijumfira nad svojim neprijateljima i moćno vlada kao kralj.

S obzirom na činjenicu ovog pretjeranog zahtjeva i bespomoćnosti nas ljudi, imamo zahvat božanske pedagogije: konačno se radi o preobraženju. K tome tri upozorenja:

1. Isus ide sa svojim učenicima na goru, da se moli, i dok moli mijenja se njegovo lice i njegova odjeća. Taj opis podsjeća na scenu u maslinskom vrtu koju poznajemo na Veliki četvrtak: ovdje kao i tamo Isus u molitvi, u intimnom razgovoru s Bogom, traži jasnoću o svome putu koji ga vodi na križ. I ovdje i tamo učenici spavaju.

2. Luka nam jasno priča o razjašnjavajućem razgovoru, u kojem nam daje do znanja, o čemu razgovaraju Isus, Mojsije i Ilija. Oni razgovaraju o njegovom završetku, o njegovoj smrti u Jeruzalemu. U tom razgovoru biva jasno, da je Isusov put u direktnoj konfrontaciji s političkim i religioznim moćnicima u Jeruzalemu, a to znači i konačnu posljedicu za njegovo pogubljenje.

3. Da taj put odgovara volji Božjoj, jasno je po glasu iz oblaka: “Ovo je Sin moj Izabranik! Njega slušajte!” U sceni preobraženja već je Uskrs na vidiku, uskrsnuće raspetoga iz smrti. Bog prije svega potvrđuje njegov put. I Bog će ga primiti u svoj život.

Isus dopušta da tri apostola – Petar, Jakov i Ivan – sudjeluju već u slavi na gori preobraženja, koju će on imati kao uskrsnuli. Oni smiju već unaprijed nešto “kušati” od slave nebeskoga kraljevstva. Dok slušaju Očev glas s neba, koji upućuje na Isusa kao svoga izabranog Sina, oni trebaju biti ojačani u vjeri.

Bog pokazuje apostolima, da ima nešto veće nego što čovjek može sebi predstaviti. Također tamo, gdje mi ne proziremo Božje planove, on zna put i sve upravlja i okreće za naše dobro.

Glas Očev s neba traži od apostola, da slušaju Sina Božjeg – Isusa. Na njega se trebaju osloniti; njemu se potpuno trebaju povjeriti. On je poslanik Oca nebeskoga, i kao što Otac šalje njega, tako će Isus Krist nakon svoga uskrsnuća poslati apostole u sav svijet, da bi oni svjedočili za njega. Tko sluša Božju riječ, stoji na čvrstom tlu. Ne treba očajavati, iako je puno toga u svijetu nesigurno.

I tako, nakon jedinstvenog doživljaja na brdu, trojica apostola: Petar, Ivan i Jakov nose u srcima duboko iskustvo Gospodinova preobraženja. Oni su doživjeli nešto neobično, nesvakidašnje, što još ne mogu razumjeti. Boje se, da to nekome saopće i šute o tome. Tek kad je Isus umro na križu i uskrsnuo od mrtvih, postaju svjesni, kako su oni unaprijed pripremljeni po Božjoj milosti za ove događaje.

Čuvajmo zahvalno i mi u našim srcima sve dobre časove našega života. Neka nam Bog daruje puno utjehe, da budemo ojačani za vrijeme kušnje, križa i patnje. Teški časovi će doći, ali tko je svoje srce utemeljio u vjeri u Boga, ne treba se ništa bojati. U pravo vrijeme Gospodin Bog će sve na dobro okrenuti, izvršiti i primiti nas u slavu nebesku.

 

Razmišljanje: Franjevci-split

Foto: Ivana Đapić

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se