Treća korizmena nedjelja

Objavljeno   

Treća korizmena nedjelja

Treće korizmene nedjelje sveta misa u 11 sati slavljena je u župnoj crkvi sv. Josipa u 11 sati.

Svetu euharistiju predvodio je kancelar biskupije i tajnik biskupa preč. Mišel Grgurić u suslavlju župnika preč. Luke Blaževića.

 

Poziv na obraćenje

Bacimo pogled na prvi dio našega današnjeg evanđelja. Tu je govor o dva nesretna slučaja. Najprije grozna smrt vjernika u jeruzalemskom Hramu a onda smrt osamnaestorice ljudi na koje se srušila kula u Siloamu. Isus je te događaje iskoristio za svoj poziv na obraćenje: “Ako se ne obratite svi ćete tako propasti!”

Isus se pri tom oslanja na mišljenje koje je na daleko prošireno, da će grešnici biti kažnjeni, ili u svome zemaljskom životu, ili najkasnije kod posljednjega suda. To je uistinu prijeteća poruka koju Isus izgovara. On povezuje svoj poziv za obraćenjem s prijetnjom o sudu. Ako ispravno pogledamo te njegove riječi, također prepoznajemo i nešto utješnoga: ja mogu prijeteću nesreću otkloniti po mome obraćenju; ona dakle leži u mojoj ruci – i nikada nije kasno za obraćenje.

Isus danas upućuje nama poziv: obratite se! Poziv na obraćenje nije samo za ljude u Izraelu, nego on vrijedi i danas, ovdje i sada, za svakoga od nas u Crkvi.

Obratiti se, to pretpostavlja, sebi razjasniti: odgovoran sam za svoj život. Ima puno toga što u mome životu sam mogu spriječiti i otkloniti i zbog čega ispaštam. Naša vjera naime polazi od slobode čovjeka; on se može slobodno odlučiti za svoj život i stoga nosi odgovornost za svoj čin, za svoje djelo. Stvar s vlastitom odgovornošću puno puta nije jednostavno objasniti. Mislimo npr. na lijek: povezanost nezdravog načina života i kasnije bolesti nije uvijek jasna. Usprkos tome ostaje načelni zahtjev: odgovoran sam za svoj život.

U slijedećem koraku bilo bi dobro ispitati se na kojoj razini želim svoju odgovornost staviti pod povećalo.
Tu postoji npr. osobna razina koja bi razjasnila ophođenje s vlastitom obitelji, zatim radne kolege i bližnji općenito. Danas bi trebalo poći od druge razine, naime ophođenje s prirodom. Tu bismo spomenuli zagađenost zraka. Zatopljenje na ovoj našoj planeti Zemlji zove na uzbunu. Posljedice su nesagledive. One će se pokazati tek nakon deset do dvadeset godina. Mogli bismo se upitati: koliko i sami doprinosimo tome? Koju ulogu igra potrošnja mesa u mojoj ishrani? Koje prevozno sredstvo koristim odlazeći na svoje radno mjesto? Gdje provodim odmor i kako ga koristim?

U zadnje vrijeme imamo ekstremno vrijeme: suša, vrućina i poplave su samo mali predokus. Potpunu mjeru promjena ispaštat će djeca i unuci. Posljedice ne pogađaju samo nas koji sve to prouzrokujemo nego i naše potomstvo. Mi snosimo odgovornost ne samo za sebe nego i za budućnost djece!

Ovih dana tisuće školaraca hodali su ulicama i protestirali protiv zagađenosti okoliša. Oni traže radikalni zaokret da se klimatsko zatopljenje stavi u granice. Oni imaju pravo nama, starijoj generaciji staviti to kao dužnost. Bore se za vlastitu budućnost koja im pripada. Možda se u njima mogu vidjeti oni koji opominju –i u Isusovoj tradiciji – nas danas pozivaju: obratite se i promijenite svoj život!

Tko vjeruje da bi to bila samo politika okoliša koja nema ništa s vjerom, trebalo bi otvoriti Bibliju gdje se u psalmu 146.6 kaže da je Bog stvorio nebo i zemlju, more i sve što je u njima. Dakle, stvorenje je djelo Božje. A u knjizi Postanka 2,15 stoji, da je Bog uzeo čovjeka i postavio ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva. Čuvanje stvorenja je dakle izraz naše vjere u Boga stvoritelja i pohvala njemu! To nije samo političko djelovanje nego posjeduje i duboku religioznu dimenziju.

Dakle, mogli bismo zaključiti na temelju današnjega evanđelja da je korizmeno vrijeme, vrijeme obraćenja. Isus naviješta veliku i za nas neshvatljivu Božju strpljivost, ali također od nas traži obraćenje.

 

Razmišljanje: Franjevci-split

Foto: Ivana Đapić

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se