Peta korizmena nedjelja

Objavljeno   

Peta korizmena nedjelja

Peta je korizmena nedjelja i ušli smo u mjesec travanj. Sve smo bliže najvećem blagdanu Uskrsu.

Svetu misu u 11 sati predvodio je preč. Mišel Grgurić u suslavlju župnika preč. Luke Blaževića.

Prvo čitanje na svetoj misi čitala je Tatjana Vlainić. Psalam je čitala Ivana Đapić, a drugo čitanje krizmanica i ministrantica Marta Butković. Molitvu vjernika čitali su naši ministranti.

Propovijed preč. Mišela:

Draga braćo i sestre, današnje evanđelje donosi nam dobro poznatu i dramatičnu priču o ženi preljubnici koju su uhvatili u preljubu i doveli je Isusu da je i on osudi. Možda je to otkrio njezin muž i to obznanio svojim susjedima, koji su se sabrali u velikom broju. Skandali uvijek privlače ljude, a posebice skandali takve vrste. Tuđe zlo, tuđa sramota povećava osjećaj kako smo mi dobri i besprijekorni. Tu su se ubrzo našli neki farizeji i pismoznanci, branitelji zakona.

A farizeji i pismoznanci tražili su da se ona odmah kazni tj. ubije. Ali tada su se dosjetili: „Odvedimo tu ženu k Isusu, suočimo Ga s tim slučajem i pitajmo ga što bismo trebali učiniti?“ Njih nije zanimalo Isusovo mišljenje. Oni su mu zapravo htjeli postaviti zamku.

Ako bi Isus rekao: „Da kamenujte je, ubijte je!“- sigurno bi izgubio dobar glas koji je uživao kod mnoštva. Ne bi više gledali na njega kao onoga koji je činio čudesa pun milosrđa. Izgubio bi popularnost kod naroda.

Ako bi rekao: „Ne, ne smijete ju ubiti!“ – tada bi ga optužili da je protiv zakona, da je protiv njihovih svetih tradicija.

Ono što su smislili to su i učinili. Odveli su tu nesretnu ženu k Isusu koji je poučavao narod u blizini hrama. Izrekli su svoju optužbu protiv nje, ali i ono što iza toga slijedi, ono što propisuje zakon. Makar je tu bilo suvišno svako drugo pitanje oni ipak pitaju Isusa što on kaže, a pitaju ga samo da ga mogu optužiti. Isus je šutio. Krist se sagne i poče pisati po zemlji. Ne zna se što je pisao. Možemo pretpostaviti da je možda pisao njezine grijehe? Možda je pisao grijehe onih što su držali kamenje u rukama.

Ali kad su oni navaljivali, on je podigao oči, i opet nije ništa odgovorio na njihovo pitanje već je njima postavio svoje pitanje. Želio je razbiti tu crtu koju su oni povukli između sebe i te žene.

Isus im je tada rekao: „Tko je od vas bez grijeha neka prvi na nju baci kamen.“ Gledali su Isusa, gledali su ženu. Gledali su kamenje koje su držali u rukama. Pogledali su jedan drugoga i shvatili su što misli Isus.

Svojim osudama povukli su crtu oko te žene. Stavili su je u krug, nazivajući je grješnicom. Sada su shvatili: i oni su unutar toga kruga. Jedan za drugim počeli su odlaziti, počevši od starijih. Možda je i njezin muž bio među njima. I on je trebao baciti kamen na nju, možda prvi. Ali i on je ostavio kamenje i otišao.

Ostao je Isus sam sa ženom. On joj je rekao: „Nitko te ne osudi?“ – „Nitko, Gospodine!“, odgovori ona. „Ni ja te ne osuđujem!“, – reče Isus, „Idi i odsada nemoj više griješiti!“

Draga braćo i sestre, jednostavna je to priča, ali ova priča se trajno među nama ponavlja. Koliko puta mi dijelimo ljude oko sebe na dobre i na zle? Dobri su oni kojima mi pripadamo, a zli su oni kojima pripadaju drugi.

Koliko zla i krivih osuda se događa zbog takvog razmišljanja i zbog takvih povlačenja crta među nama u našem svakidanjem životu. Isus kao da nam ovime želi poručiti: „Takva crta osuda je laž; nitko nije savršen. Svi ste vi grješnici. Zato morate mijenjati svoj način življenja i ne griješiti više!“

U korizmi smo i nastojimo steći duh pokore i trajnoga obraćenja. Kakvi smo doista i koliko smo uistinu obraćeni, možemo vidjeti po tome kako sudimo sebi a kako bližnjima. Lakše i više vidimo grijeh drugih, nego svoj vlastiti. Gotovo redovito svi sebe ispričavamo, svoj vlastiti grijeh umanjujemo, a grijehe svojih bližnjih uvećavamo, strogo sudimo i okolo na svoj način prepričavamo. Mi se zgražamo nad postupcima pismoznanaca i farizeja. Osuđujemo ih. A zar i mi nismo mnogo puta u svom životu slični njima? Zar i mi ne uzimamo toliko puta kamenje osude da ga bacimo na drugoga? Osuđujemo druge možda upravo u onome, u čemu sami pogriješimo. 

Braćo i sestre, Kristov je put, put ljubavi i praštanja, put milosrđa. Ako Bog oprašta nama, opraštajmo i mi drugima. Nemojmo suditi pa nećemo biti suđeni. Postanimo svjessni svojih grijeha. Na vrijeme krenimo tražiti Božje milosrđe za naše grijehe. Na to nas poziva i ovo vrijeme korizme. Da se više približimo Bogu koji je pun milosrđa i hoće da se svi spasimo. Ako se ovdje na zemlji naučimo tražiti Božje milosrđe onda ćemo ga zasigurno u nebu i uživati. Amen.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se