Ratni vihor u Gospiću i okolici

Objavljeno   

U utorak 18. ožujka nakon trećeg dana priprave, nakon svete mise, uoči našeg župnog zaštitnika sv. Josipa uslijedila je promocija knjige "ličkog popa" Alojza Kukeca Ratni vihor u Gospiću i okolici.

O knjizi su govorili dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, Mile (Nikica) Šušić-Tuta, branitelj iz Ličkog Osika te Goran Moravček, urednik i nakladnik knjige.

Biskup Bogović prvi je progovorio o knjizi te svima progovorio o vlč. Alojziju Kukecu. Bio je župnik Ličkog Osika, Ličkog Novog i Široke Kule te je tijekom rata bio duhovnik gospićke bolnice. Vlč Alojzije proveo je u našem kraju tri desetljeća, služeći Bogu i narodu, poručio je mons. Bogović. Važno je za uočiti da knjiga predstavlja razdoblje od konca kolovoza 1991. do lipnja 1994. kad je lički pop, kako je sebe nazivao, dobio na upravu župu Selce. Biskup je o vlč. Alojziju izrekao povijesne stvari i događaje u kojima se i on zatekao sa tadašnjim senjskim kapelanom Lukom Blaževićem dok su obilazili ova područja.

Nakon našeg biskupa riječ je preuzeo Ivica Mataija koji je "ličkog popa" prikazao kao dobrog čovjeka koji se brinuo za svaku dušu. Istaknuo je da je knjiga podjeljena po poglavljima te da je vlč. Alojz pisao samo istinu, tj. ono što je doživio i čuo.

Nakon ravnatelja Državnog arhiva riječ je imao Mile Šušić-Tuta koji je govorio o ratnim stradanjima ovog mjesta kao i požrtvovnosti ljudi koji su na koncu uspjeli obnoviti ove sve naše župne i crkvene prostorije. HVALA SVIMA.

Na kraju je urednik knjige Goran Moravček progovorio o njoj samoj, tj. koliko ona znači za ovu župu i za ovaj kraj. Ona je i s druge strane jedan povijesni dokument koji trajno ostaje u suvremenoj povijesti hrvatskog naroda.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se