Objavljene slikovnice o domaćem sinu Franu Biničkom

Objavljeno   

Objavljene slikovnice o domaćem sinu Franu Biničkom

U petak 8. travnja u Područnoj školi u Mušaluku predstavljene su slikovnice o životu domaćeg sina Frana Biničkog koje je tiskala nakladnička kuća Školska knjiga.

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik potaknula je objavljivanje šest slikovnica o svećeniku, povjesničaru, novinaru i filozofu Franu Biničkom, koji je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće obilježio vjerski, društveni i politički život Like.

Fran Binički rođen je u Mušaluku, nedaleko Ličkog Osika 1875. godine. Gimnaziju je završio u Gospiću, bogosloviju u Senju, a doktorirao je u Innsbrucku. Bio je župnik u Širokoj Kuli i Ličkom Osiku, a dolaskom partizana u Gospić 1945., uhićen je i odveden u zatvor gdje se razbolio od tifusa te potom umro u gospićkoj bolnici.

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik, u sklopu projekta Mušaluk, na poticaj računovotkinje škole Marijane Orešković došla je na ideju da obnovi nekadašnju područnu školu, koja se nalazi nedaleko rodne kuće Frana Biničkog.

Pripravnica iste škole Tajana Puškarić je tijekom ljeta u sklopu programa „Ljeto u Mušaluku“, koji je sadržavao bajkaonice, likovne radionice za djecu, pastirske igre i izradu slikovnica, došla na ideju da se preko dječjih uradaka izda više slikovnica na temu života i lika Frana Biničkog. Tiskanje slikovnica podržala je Školska knjiga iz Zagreba. Izdano je šest slikovnica, a dvoje mladih autora Lovro i Danijela Holjevac su iz Mušaluka.

Nedavno je održana promocija slikovnica kojoj su nazočili gospićko-senjski biskup Zdenko Križić uz vlč. Luku Blaževića, ravnatelj škole Antonio Milinković i predstavnice Školske knjige Maša Amalija Juretić i Dijana Topljak.

IKA

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se