Proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća

Proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća

U biskupskom ordinarijatu u Gospiću 2. svibnja održana je redovita Proljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća Gospićko-senjske biskupije.

Nakon molitve Trećega časa svećenike je pozdravio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Svima je zaželio dobrodošlicu te je istaknuo glavne teme radnoga susreta.

Nakon biskupovog pozdrava, kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao je zapisnik s prošle sjednice Prezbiterskog vijeća, održane u rujnu 2021. godine. Potom je biskup Križić kratko izvijestio o stanju klera i svećeničkih kandidata u biskupiji. Potom se biskup osvrnuo na aktualne građevinske radove na području Gospićko-senjske biskupije. U završnoj fazi uređenja su samostan klauzurnih sestara karmelićanki u Gospiću kao i budući Dom za umirovljene svećenike koji će omogućiti našim umirovljenim svećenicima da dostojanstveno provedu svoje dane mirovine. Također, biskup Križić istaknuo je važnost transparentnog vođenja financija kao i pojedine novosti kod vođenja prolaznih sredstava i financijskog sustava na razini Hrvatske biskupske konferencije. Potom se biskup Križić osvrnuo na predstojeći Susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu 21. i 22. svibnja kao i na Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Bjelovaru 17. rujna 2022. U nastavku sjednice biskup Križić obavijestio je članove Prezbiterskog vijeća kako će se i ove godine komemoracija za žrtve Bleiburga održati u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini. Komemoracija će biti u subotu 14. svibnja a svetu misu u 12.15 sati predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

Nakon izlaganja biskupa Križića riječ je preuzeo generalni vikar mons. Marinko Miličević koji se osvrnuo na aktualnu pastoralnu godinu te istaknuo pojedine smjernice za rad u predstojećoj pastoralnoj godini. Potom je kancelar Mišel Grgurić predstavio novi pastoralni kalendar za pastoralnu godinu 2022./2023. Nakon toga, kancelar Grgurić spomenuo je kako ćemo na razini Biskupije u listopadu ove godine imati izbore novih članova Biskupijskog pastoralnog vijeća kojima je istekao dosadašnji mandat. Nakon toga uslijedili su prijedlozi za imenovanje novih povjerenika za rad u Pastoralu braka i obitelji, Pastoralu župnih-pastoralnih vijeća, Pastoralu ministranata i Pastoralu medija. Slijedila su zatim izvješća i planovi pojedini biskupijskih ureda. Rad Biskupijskog caritasa predstavio je ravnatelj preč. Luka Blažević i rad Ekonomata biskupije i Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih službenika ekonom i ravnatelj preč. Nikola Turkalj. 

U završnom djelu sastanka biskup je zajedno sa svećenicima razgovarao o raznim aktivnostima i susretima koji su se održali ili će se održati prema planu Gospićko-senjske biskupije.

Mišel Grgurić

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se