Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Širokoj Kuli

Objavljeno   

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Širokoj Kuli

U petak 5. kolovoza u Širokoj Kuli svečano je proslavljen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Gospa Snježna.

Sveto misno slavlje u 10 sati u crkvi sv. Mateja predvodio je župnik iz Ivankova preč. Stjepan Krekman u suslavlju domaćeg župnika preč. Luke Blaževića koji je izrekao prigodnu propovijed. Nakon svete mise kod spomenika svim žrtvama izrečena je prigodna molitva koju je predvodio župnik Blažević, položeni su vijenci i upaljene su svijeće.

PROPOVIJED PREČ. LUKE BLAŽEVIĆA

Draga braćo i sestre!

Ovaj dan pobjede, ponosa i slave zbio se na blagdan Majke Božje Gospe Snježne. Bio je to blagoslov neba na uporne i ustrajne molitve: i branitelja i naroda. Tolike su oči bile uprte u sveti znak Križa Kristova, podignutog na mnogim mjestima, a krunica o vratu branitelja, hrvatskih vitezova, i u rukama vjernog naroda postala je draga i neotuđiva svojina, sveti znak prepoznavanja vjere i nade i ljubavi, i budućnosti hrvatskoga naroda.

Izabrani narod, kako smo i danas mogli čuti, izlazeći iz ropstva i ulazeći u obećanu slobodu domovine, brzo je zaboravio sva ona silna zla ropstva i počeli su mrmljati na svoje od Boga dane predvodnike i izbavitelje, prelijepu zemlju, čak su se htjeli vratiti natrag unatoč brojnim žrtvama i veličanstvenim doživljajima.

Postali su nezahvalni za sve primljene darove i omalovažavali i vrijeđali osloboditelje. Sotona napastuje čovjeka da prezre blago koje ima, ili da vidi samo ono što nije dobro, ili kao tako izgleda.

Mnogi su posrnuli na putu oduševljenja i radosti oslobođene Hrvatske. Slušamo teške tužaljke: Hrvatske je oslobođena, ali nije slobodna; bit će kažnjena jer nije se smjela osloboditi. Ili: u Hrvatskoj je dobro onima koji Hrvatsku nisu ni htjeli.

Opako zlo komunističkog terora i zastrašivanja nije ishlapilo, štoviše, nastavlja se obnavljati veličanjem zločina i podizanjem spomenika. I premda svakog dana izlaze na svjetlo javnosti nova zvjerstva i zla, nove masovne grobnice komunističkih pokolja,

Naprotiv, položaje i vlasti i privilegije uživaju oni koji su počinili zločine, oni koji ih štite i brane i veličaju, i još im podižu spomenike. Nije poznato koliki i danas primaju velike prihode.

Progonitelji ljudi primaju nagrade za promicanje ljudskih prava. U današnjoj se Hrvatskoj mračna komunistička prošlost ne kažnjava, već nagrađuje. Štoviše, uspoređuju se masovni ubojice i teroristi s hrvatskim braniteljima, što je znak krajnje moralne izopačenosti. I premda je ta ideologija jedno od najvećih zala u povijesti čovječanstva, nije ih sram.

Poznata je molitva Crkve Litanije svih svetih u kojoj po zagovoru svih svetih i mučenika vapimo Božanskome veličanstvu da nas čuje, i usliša, u našim mnogobrojnim potrebama i nevoljama kao i za ovdje naše kuljske žrtve, duga je to molitva, mnogih zaziva.

Tim brojnim zazivima mi bismo u Hrvatskoj, trebali dodavati još neki novi, ¸Kome smeta lustracija? O kad bi među onim brojnim zazivima postojao i zaziv  “Sveta lustracijo: pohodi nas, oslobodi nas!“, trebali bismo moliti Litanije svih svetih svaki dan.
 

Da, danas slavimo dan pobjede i dan zahvalnosti, dan branitelja. Što danas simbolički slavimo, trebali bismo živjeti svakog dana. Dan zahvalnosti podsjeća nas da smo mnogo toga učinili, ali da nam je mnogo toga darovano odozgora. Mi njegujemo svoj život, ali prije toga primili smo ga na dar. Tko je zahvalan, zna gdje je i tko je temelj njegova života.

Jesmo li brzo zaboravili svesadržajnu poruku kardinala Franje Kuharića: bogoljublje, čovjekoljublje, domoljublje.

Jesmo li zahvalni kad se opredjeljujemo protiv života, protiv obitelji, protiv istine o hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti i kad se na taj način, svjesno ili nesvjesno, odričemo budućnosti?

Jesmo li zahvalni kad nezainteresirano promatramo, i na taj način sudjelujemo, u sramotnom donošenju zakona o izdaji života o pobačaju svetinji života braka i obitelji onako kako ga je zamislio Stvoritelj i Ljubitelj života (Mudr11,26). A ne roditelj jedan i dva. Dvije mame i dva tate, sad kritičko rzmišljane nasuprot ili protiv vjeronauka u školama.

Živimo li kao narod života za život ili smo izdali život? Sveto Pismo dovikuje: “Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Život, dakle, biraj, ljubeći Gospodina Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz  njega, da živiš ti i tvoje potomstvo. Ta on je život tvoj, tvoj dugi vijek, da bi mirno mogao boraviti na zemlji“ (Pnz 30, 19-20).

Kad je pred izabranicima hrvatskog društva, Sveti Otac Benedikt XVI. progovorio o važnosti savjesti, odobravali su mu velikim pljeskom. Gdje je ta  savjest danas?

Jesmo li svjesni: Ruka u Saboru za industriju smrti - ruka je za Sotonu, koji je lažac i čovjekoubojica od početka, kad je prva ruka dignuta za smrt Kainova na svog brata Abela  (Iv 8,44).

Ima li ikoji vjernik, koji odgovorno obnaša svoju dužnost u saboru u vladi i u samoj politci ali i opčenito svi smo mi odgovorni oni koji su birani i još viš koji ih biraju.
Tako su i naši hrvatski biskupi u više navrata govorili o tome pitanju i podsjećali da je takav prijedlog zakona “po svome sadržaju i naravi duboko nemoralan i nehuman“!

Budimo zahvalni i ne zapustimo Lijepu našu domovinu: ljubimo je ne samo riječima nego nadasve djelom i istinom, svesrdnim zalaganjem u čestitosti i pravednosti, da nam Domovinu ne obavije tuga i bol zbog komadanja i rasprodaje, već da se raduje u procvatu napretka, ponosa i dostojanstva svojih sinova i kćeriju.

Budimo zahvalni svim onim velikodušnim pojedincima, obiteljima, majkama i očevima, kćerima i sinovima, sestrama i braći, hrabrim i radosnim braniteljima, koji su živjeli, radili i molili za ovo sveto tlo, u kojima živi duh i kuca srce: Dok je srca, bit će i Croatiae!

Budimo zahvalni živeći i radeći tako da ovaj sveti mali dio svemira, ostane uvijek sretna i blagoslovljena Lijepa naša domovina!

Prije same molitve na kraju ponovit ćemo poznatu uzrečicu;

„Tko dolazi na tenkovima odlazi na traktorima!,,

A ti, Dušo duše hrvatske, Isusova Mati, najvjernija zagovornica zemlje Hrvatske, na braniku vjere stoj, čuvaj našu svetu vjeru i Hrvatski dom! Amen!

 

Foto: Tomislav Ratković

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se