Prva misa u samostanu sestara karmelićanki u Gospiću

Objavljeno   

Prva misa u samostanu sestara karmelićanki u Gospiću

Biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić slavio je u petak 2. rujna 2022. svetu misu u kapeli Presvetog Srca Isusova u samostanu klauzurnih sestara karmelićanki u Gospiću. U koncelebraciji su bili ekonom biskupije Nikola Turkalj i kancelar i tajnik Mišel Grgurić, dok su kod oltara posluživali bogoslovi Karlo Špoljarić i Marko Butković. Svetoj misi prisustvovale su i sestre Presvetog Srca Isusova koje djeluju u Biskupskom domu u Gospiću. Na početku sv. mise biskup Križić je rekao: „Danas treba više moliti, a manje govoriti. Zahvalimo Bogu na ovom daru. Prema riječima sv. Terezije, samostan je otvoren kad se u njemu slavila Euharistija. Evo, mi danas slavimo ovdje prvu sv. misu. Zahvalimo Bogu na cijelom ovom putu od odluke naše biskupije sa svojim svećenicima da ovdje sagradimo samostan za vas koje svoj život prikazujete za Crkvu i cijeli narod. Sv. Terezija smatrala je pozitivnim ako su osnutak samostana pratile poteškoće, kao što i ovdje ima još toga što treba riješiti. To je znak da ima sila koje se protive.

Mi blagoslivljamo Vašu kapelu, kuću i sve vas koje ćete ovdje živjeti i ovdje moliti, uzdizati molitve za narod. Zazovimo dragog Boga da blagoslovi ovo mjesto po Njegovoj i vašoj svetosti. Zamolimo Ga da svojom milošću i silom blagoslovi ovu vodu kojom ćemo sve blagosloviti. Mi smo živa Crkva da budemo znak ljubavi kojom Bog ljubi sve. Ljude obasiplje ljubavlju. Danas slavimo  prisutnost euharistijskog Isusa. On boravi na nekom mjestu zbog ljudi.

U SZ stoji da je Bog napustio svoje prebivalište u narodu koji je  pokazivao svojim grješnim životom da mu Bog ne treba. Prorok Ezekiel govori: „Dolazit će nevolja za nevoljom, jedna zla vijest za drugom! I tražit će se viđenje u proroka; u svećenika neće više biti zakona ni u starješina savjeta! Kralj će protužiti, a kneza će spopasti užas i ruke će puku zadrhtati, jer ću ih nagraditi prema putovima njihovim i sudit ću im prema sudovima njihovim. I znat će da sam ja Jahve.«( EZ 7, 26-27).

U Knjizi Postanka,  nakon što je Abraham saznao za Božji plan o uništenju Sodome i Gomore, pitao je Boga, bi li On želio poštedjeti gradove ako se u njima nalazi pedeset nevinih, bogobojaznih ljudi. Bog je rekao Abrahamu da će, ako pronađe pedeset pravednika, zbog njih poštedjeti grad. Abraham je pitao za sve manji i manji broj sve dok nije došao do deset ljudi, dok mu Bog nije odgovorio: „Zbog desetero pravednih ljudi neću uništiti grad.“ (Postanak 18, 32).

Vaša prisutnost, drage sestre, u ovom samostanu bit će poslanje molitve i blagoslova. Tijekom cijele povijesti spasenja, ako je bio jedan molitelj, Bog je poštedio to mjesto.  Budite posrednice blagoslova. Na početku je radost. To raspoloženje, oduševljenje zadržite, jer vaš život ima posebno poslanje i smisao. Budite znak božanskoga da po Vama Bog daje blagoslov na narod i na ovaj grad. Budite sretne, zračite radošću i ozračite sve koji vas dolaze pohoditi iz bilo kojih motiva.“

Biskup je uvodni nagovor završio riječima: „Mi smo u samostanu koji nosi naziv Srca Isusova. Ovdje su i sestre Srca Isusova koje djeluju u biskupskom domu. Budimo drugima znak koji će drugima izazivati pitanja i davati odgovore. Zahvaljujem Bogu na ovom daru. Molimo ga da njegove oči budu i obnoć otvorene za ovo mjesto i zajednicu. Amen.“

 

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se