Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu / Proslava Matijeva

Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu / Proslava Matijeva

Dvadeset i šesta je nedjelja kroz godinu.

Danas je svečano bilo u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli.
Slavljen je sv. Matej, zaštitnik istoimene župe kako bi raseljeni župljani mogli doći u svoj rodni kraj te prisustvovati na euharistijskom slavlju.

Sveto misno slavlje u 11 sati predvodio je župnik župe sv. Luke iz Travna iz Zagreba vlč. Darko Bručić Pavuk u suslavlju župnika preč. Luke Blaževića, svećenika u miru mons. Mile Pecića te vlč. Marka Kljajića koji je sa svojim župljanima iz Novog Beograda posjetio rodne korijene.

Na početku misnog slavlja domaći župnik preč. Luka Blažević je pozdravio prisutne svećenike, a pogotovo vlč. Marka Kljaića koji je sa svojim župljanima boravio na ovom području.  Vjernici su morali odseliti sa ovih područja (Podlapača, Kosa, Široka kula, Čanak, Ramljani...) i preselili su se na područje današnje župe Novi Beograd.

Vlč. Darko također od ovog petka boravi u našim župama sa svojim mješovitim župnim zborom. Obojici pastira hvala na boravku u našim župama što svoje župljane vode na duhovnu obnovu u naš lički kraj.

Prvo čitanje na svetoj misi čitala je Ivana Đapić, psalam je otpjevala Lucija Oreškković dok je drugo čitanje čitala Andrijana Piasevoli Klarić. Misno sviranje na orguljama je animirala Jelena Torić, a njoj se na gitari pridružio naš susjedni gost iz Perušića Josip Ćulumović. 

Molitvu vjernika čitala je Lidija Njari.

Vlč. Darko je u svojoj propovijedi  približio svima evanđelje dana. Lazar jedino osobno ime koje se spominje u današnjem evanđelju, a to je ime siromaha. Ležao je pred vratima u ranama, čirevima.... Što nam to govori? Isus nam želi reći da mu je svatko važan. Svatko tko nosi svoje ime, koje je primio na krštenju nosi ga do svoje smrti. Treba ustrajati u vjeri.

S druge strane je bogataš koji se gostio za vrijeme svog života. Naspram bogataša, Lazar je otišao u Abrahamovo krilo, a bogataš nije.Neobični su psi koji su lizali rane siromaha. Oni su imali suosjećanje, koje ljudi nisu imali, kao bogataš koji nije doživljavao Lazara.  Evanđelje ne spominje da je bogataš bio zao čovjek. Kasnije bogataš govori anđelima da pošalje glasnika da dođu njegovoj braći da ne završi kao on u paklu.

Kaže se da zlo prevlada u svijetu ako se ništa dobro ne čini. Moramo činiti dobro! Ne smijemo reći da se nas to ne tiče. Tu je paralela sa sv. Matejem. On je rekao sam da će sam vratiti sve što je duplo naplatio. Mi želimo učiniti dobro, želimo hraniti gladnu djecu Afrike, ali trebamo početi od sebe i svojeg susjedstva, od svojih bližnjih jer je tu Kraljevstvo Božje.

Mi  volimo bježati od pakla, koji se u današnje vrijeme niječe,  ali je on tu na zemlji. Svatko od nas odabire svoj put. Sami sebe određujemo za vječni život.

Neka nas zagovor sv. Mateja potiče na dobro i konkretno  življenje dobroga od ovoga trenutka.

Na kraju svete mise župnik preč. Luka Blažević okupljenim vjernicima je zahvalio na boravku u našim župama te predstavio novi broj župnog lista "Providnost". Hvala svim dobročiniteljima i ljudima dobre volje kako bi ovaj glasnik išao Lijepom našom!

Nakon svete mise vjernici i hodočasnici su izmjenili svoja vjernička iskustva uz čašicu domaće rakije i soka.

Sveti Mateju, moli za nas!

 

Mons. Mile Pecić je na svojoj stranici prenio istu vijest na sljedeći način:

https://novi-mostovi.com/slavlje-sv-mateja-u-sirokoj-kuli/

Na cesti koja se iz centra Korenice odvaja prema Gopiću u Buniću zapinje za oči crkva od klesanog kamena, pravo remek djelo klesarskog umijeća. Crkvu su teško oštetili partizani. Obnova je mogla početi tek nakon 1995. Kamen po kamen ugrađuje se u ovu crkvu i očekujemo da zablista u svoj svojoj ljepoti. Kad se popnemo na Ljubovo cesta se spušta prema Ličkom Osiku i Gospiću. Susrećemo još jednu lijepu crkvu sv. Mateja u Širokoj Kuli. Ovo mjesto koje je dva puta stradavalo ali se iz pepela obnavlja ponosi se svojom crkvom. Doznali smo da danas slave sv. Mateja iako su ga slavili na sam blagdan. Ovaj su put došli gosti iz Surčina /Beograd/, vjernici župe Presv. Trojstva sa župnikom vlč. Markom Kljajićem. Njihovi su korijeni iz ovog dijela Like (Podlapača, Široka Kula..). S istim župnikom bili su pred pet godina u Slunju. Misa je počela u 11 sati. Svira grupa uz orgulje i gitaru pjesme koje uglavnom poznajemo. U pjesmu unose radost i nadu neslomljivu. Na oltaru smo ćetvorica svećenika. Propovjednik podsjeća da je Isus pozvao Mateja kao carinika koji je bio u službi rimske okupatorske slasti. Omražen je zbog toga u narodu. Isus ga poziva i on ostavlja svoj posao i slijedi Isusa. Nije tragedija ako čovjek zaluta, padne, nego je tragedija ako ustraje u svojoj gluposti. Matej je ostavio svoj posao i krenuo za Isusom. Ubraja se među apostole, stupove crkve Božje….Lijepo je bilo vidjeti narod kako pristupa Pričesti. Ipak je Pričest pokazatelj vjerničke svijesti i nasljedovanja Isusa: želimo biti kao On!

Župnik Luka Blažević mogao je na kraju zahvaliti propovjedniku i voditelju slavlja, gostima iz Surčina i svojim vjernicima. Predstavio je vjernicima 38. broj župskog lista Providnost koji izlazi 13 godina.  Župnik je drage goste počastio u župskoj dvorani u Ličkom Osiku.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se