Cvjetnica - Nedjelja Muke Gospodnje

Objavljeno   

Na Nedjelju Muke Gospodnje i mi smo se simbolički prisjetili Isusova slavnog ulaska u Jeruzalem. Svi smo se skupili pokraj župnog stana gdje je počeo uvodni obred u kojem je vlč. Luka blagoslovio maslinove grančice. Nakon toga svi zajedno smo se uputili u procesiji u crkvu. Središnji dio današnje liturgije bilo je čitanje Muke po Mateju. Na taj način mogli smo si svi poistovjetiti kakva je sudbina zadesila Isusa. Dočekali su ga uz povike HOSANA, a za tjedan dana ti isti su ga razapeli. To nam pomaže da spoznamo kako nam Bog i danas dolazi: još uvijek bez moći i sjaja, krotak i ponizan. Najizražajnije u svetoj misi. Neupadljivi su kruh i vino na oltaru. Ali Isus u svakoj svetoj misi tako dolazi k nama. Stoga će on u svakoj misi biti pozdravljen istim riječima s kojima ga je mnoštvo dočekalo u Jeruzalemu: "Hosana u visini". Pjevanje je na svetoj misi sviranjem animirala Marina Marković.

U današnjem svijetu ispraznih glasova, reklama i buke ljudskog nadmetanja, ovogodišnja Cvjetnica dolazi kao povlašteno vrijeme obnove našeg srca i budnog osluškivanja Božjeg glasa. Isusova je muka uvijek poziv cijeloj Crkvi, svakom od nas, da se ne prepustimo mlakosti, bezvoljnosti i grijehu te da bdijemo nad vlastitim slabostima kao ponizni Isusovi nasljedovatelji. Stoga je potrebno danomice osluškivati Božji poziv i u poniznosti srca ustrajati na putu Isusa Krista.

Mi danas znamo da je onaj slavni Isusov ulazak u Jeruzalem za mnoge bio kratkotrajan. Samo pet dana kasnije ushićeni povici Hosana pretvorili su se u gnjevne urlike Raspni ga, raspni. Što je dovelo do takvog preokreta, kako je moguća takva nagla promjena ponašanja? Da bi smo sve to razumijeli, možda bismo se trebalo bolje zagledati u svoje vlastito srce.

Isusov slavni ulazak u Jeruzalem traži od svakog od nas, odanost i postojanost; da naše odluke ne budu poput svijetiljki koje se na tren upale i brzo se ugase. U dubini našeg srca odvijaju se brojni sukobi, sposobni smo za velika djela, ali i velika zlodjela. Ukoliko želimo postati dionicima božanskog života i Kristove slave, moramo ustrajno, kroz pokoru, iskrenost i naše kajanje, odbacivati sve što nas odvaja od Boga i sprječava da pratimo Gospodina do križa. Isus i danas želi pobjedonosno ući u ljudske živote jašući poniznu životinju: on želi da naše svjedočanstvo bude jednostavno, da se očituje kroz dobro obavljen posao, kroz iskazivanje radosti, vedrine, iskrene brige za druge, da se očituje kroz dobrotu našeg srca. Želi biti s nama u svim prilikama uobičajenog ljudskog života.

Muka po Mateju je proročki naviještaj, proglas koji nam omogućava u događajima otkriti spasenjsku prisutnost Boga, koji je postao čovjekom i umro na križu da nas spasi. Evanđelist iznosi događaje stvarne, krute i sablažnjive. Međutim na križu se otkriva mesijanska tajna, tko je Isus, koju ispovjeda satnik i svi mi koji u Krista vjerujemo: Isus Krist Raspeti zaista je Sin Božji, Spasitelj. Neka nam sestre i braćo Veliki tjedan pomogne bolje razumijeti smisao prave ljubavi preko trpljenja i križa.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se