USKRSNA ČESTITKA NAŠEGA BISKUPA

Objavljeno   

Dragi vjernici

Mnogi ljudi, i vjernici i nevjernici postavljaju si danas pitanje: „Pa što nam se to događa?" Doista i naš narod u ovo vrijeme zabrinuto gleda u svoju budućnost. Iz tog osjećaja bezizlaznosti i besperspektivnosti vjernik u svojoj vjeri nalazi odgovor a izrekao ga je sv. Pavao riječima: „Koji Boga ljube sve ih upućuje na dobro" (Rim 8,28). Tom nadom vjernik je opečaćen na krštenju kada je primljen u zajednicu vjernika riječima: „Ja te krstim u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!" Krštenjem je vjernik stavljen na put koji će imati mnogo postaja ali koji vodi nepogrješivo, rekli bismo Božjom navigacijom, na našu konačnu adresu – Presveto Trojstvo, a to znači u život koji je vječan i sretan.

Zašto je Bog vječan i sretan i zašto i nama to nudi na taj način? Formula Božjega vječnog i sretnog života je u tome što je on troosoban, ali se svaka od triju osoba, Otac, Sin i Duh Sveti, u potpunosti, bez zadrške, predaje u ljubavi drugoj osobi. Među njima su savršeni odnosi, odnosno savršena ljubav. To je zapravo formula života i vječnosti. Ta formula poput nepogrešive „navigacije" vodi i nas u vječnost i sreću, u zajedništvo s Presvetim Trojstvom. Otklon od života i sreće, usmjerenost prema smrti, događa se kada zataji ta formula. U čovjeku se to dogodilo kada se okrenuo od Boga. Kada je zatajilo uzdarje. U Kristu se čovjek okrenuo potpunim darivanjem Bogu i zato je po njemu za svakog čovjeka stiglo novo proljeće, kako govori liturgija. Krist je savršenim predanjem Bogu i čovjeku u svom ljudskom tijelu izvojevao pobjedu života, za sebe i za sve koji su s njime povezani.

Krist je uskrsnuo za tebe i za mene! Svi oni koji se poput izgubljenog sina vrate svome ocu postat će dionici zajedništva koje je u Presvetom Trojstvu, bez obzira koliko su daleko odlutali, koliko su sagriješili. Oni koji i dalje grade na sebi, a ne na predanju Bogu i ljudima, zaostaju na tom putu prema vječnosti. Isus za takve kaže da će teško ući u kraljevstvo nebesko. U njima ne funkcionira ta Božja navigacija, formula života i sreće.

Naša Biskupija svoj godišnji pastoralni plan izvršava pod geslom: „Odgoj za slobodu u znaku križa." To znači da želi voditi čovjeka od njegovih početaka pa do kraja zemaljskog života, da raste i razvija se u sposobnosti da živi i radi po toj trojstvenoj formuli života: biti sposoban primiti drugoga i darovati mu se. To je zadatak Crkve, obitelji i društva općenito. Iako društvo često zakazuje, Crkva ne smije nikada u tome zakazati. Obitelj je najplodniji vrt gdje odgojne vrjednote najbolje rastu i donose plodove. Pri tome valja paziti da se proces rasta i jačanja u primanju/darivanju odvija u duhu slobode jer je to zacrtano u „projektu" slike Božje koja je u nama. Tom rastu u slobodi treba ostati vjeran u svakoj poteškoći, kao što je to posvjedočio Krist i na svom križu, koji je u slobodi prihvatio i s kojega je – sa sviješću da mu se Otac i tada savršeno predaje – predao se (darovao) Ocu riječima: „Oče u ruke tvoje predajem duh svoj!" Tako je osuđenik na smrt, smrt nadvladao i stekao neuništivi život i vječnu sreću. U njemu je izvojevana pobjeda za svakog čovjeka.

Ova uskrsna poruka pisana je za vjernike. Zacijelo bi je nevjernici teško razumjeli. No, želim na kraju reći da je Božja ljubav razlivena u svim stvorenjima i ona o njoj govore. Nju može osjetiti u svijetu svaki čovjek, pa i onaj koji još nije primio dar vjere. Ta ljubav može također voditi prema izvoru ljubavi i života, prema Bogu, što se zacijelo u mnogo slučajeva događa. I nevjernik može imate dio one naše kršćanske sigurnosti koju je izrazio sv. Pavao u već navedenom tekstu: „Koji Boga ljube sve ih upućuje na dobro." Bez obzira u kakvim se prilikama ili neprilikama našli, sve nam one mogu biti na pomoći da činimo dobro, da iziđemo još jači, sposobniji za dobra djela.

S Kalvarije se na sve četiri strane svijeta širio sve do danas, a nastavit će se širiti dovijeka radosni poklik: „Isus je uskrsnuo!" Po njegovom uskrsnuću svaki čovjek dobio je šansu da se i sam okrene prema životu. I da i njega u konačnici obuzme vječnost i sreća. Radost koja je tog uskrsnog jutra obuzela apostole, neka se razlije i u srca svih vjernika naše biskupije.

Radosne vazmene blagdane želi vam vaš Biskup:

† Mile Bogović

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se