Umro je papa u miru Benedikt XVI.

Objavljeno   

Umro je papa u miru Benedikt XVI.

Posmrti ostaci pape u miru počivat će u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu gdje se papa emeritus povukao nakon odreknuća od službe, do ponedjeljka ujutro 2. siječnja 2023. kada će tijelo biti izloženo u bazilici Sv. Petra kako bi se vjernici mogli oprostiti.

Bazilika će biti otvorena u ponedjeljak 2. siječnja od 9 do 19 sati, a u utorak 3. siječnja i u srijedu 4. siječnja od 7 do 19 sati.

Nisu predviđeni službeni posjeti ni javne molitve.

„Dok buka vatrometa pozdravlja godinu na odlasku i s nadom dočekuje novu koja dolazi, čitava je Crkva pozvana na nutarnju šutnju kako bi ostavila prostora otajstvu smrti koje nas podsjeća na ispravnost prolaznog svijeta. U miru kojeg donosi Gospodinovo rođenje pozvani smo s nadom gledati u budućnost koja je pred nama. Papa Benedikt XVI. sada u svjetlu razmatra ono što je mudro propovijedao o vjeri. Želimo kao blago čuvati njegov nauk. U trenutačnim okolnostima, bolnima za cijeli svijet, dok se čini da sjeme podjela prevladava i među Kristovim vjernicima, rado se prisjećam onoga što je pokojni Papa definirao kao ‘svoju ambiciju, svoju neodgodivu dužnost’, kao što je povjerio u prvoj poruci na kraju euharistijskog slavlja s kardinalima koji su ga izabrali, kada je izjavio da preuzima kao ‘glavnu obvezu neumorno raditi na ponovnom uspostavljanju punog i vidljivog jedinstva svih Kristovih sljedbenika.’ Neka njegov život, kojeg je kao ponizni radnik u vinogradu Gospodnjem utrošio u službi Bogu i Crkvi, bude kod nebeskog Oca prihvaćen kao zalog za pomirenje svih kršćana i za mir u cijelom svijetu“, istaknuo je u priopćenju apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua.

 

IKA

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se