Četvrta nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Četvrta nedjelja kroz godinu

Četvrta je nedjelja kroz godinu.

Sveto misno slavlje u crkvi sv. Josipa u 11,00 sati predvodio je župnik preč. Luka Blažević.

Prvo čitanje i psalam na svetoj misi čitala je Anita Vranešić, a Vesna Nikšić drugo čitanje. Molitvu vjernika pročitala je ministrantica Petra Rukavina.

Ako imamo dvojbu zašto moliti za mir ili zašto uopće moliti, dobro je podsjetiti se da molitva daje razumijevanje dosta zamršenih situacija. Ona je zraka svjetla i sunca koja može osvijetliti naš mrak. I napokon, molitva daje duboki mir kojega svijet ne može dati.

Milost i mir od Boga

Ako je u pravu J. Green koji reče da „cilj molitve nije toliko da dobijemo ono što tražimo, nego da postanemo bolji“, onda će i naša molitva uspjeti pođemo li od temeljne biblijske misli da je „samo u Bogu mir i spasenje“ (Ps 62,2). Tek ako imamo mir u srcu, Božji mir, koji se razlikuje od mira što ga svijet nudi ili oduzima, tada smo u miru s drugima oko sebe i sa samima sobom. U svojim poslanicama Sv. Pavao često upućuje naslovnicima: „Milost vam i mir od Boga Oca našega i Gospodina Isusa Krista“ (Ef 1,2). Taj nam je pobožni izričaj poznat iz pozdrava na sv. misi. Na više mjesta u Novom zavjetu stoji: „Milost vam i mir od Boga!“ A posebno važno jest da je Mir prvi dar Uskrsloga Krista. On se osobito ostvaruje u sakramentu pomirenja, a nakon toga i u euharistiji dajemo mir jedni drugima. I u vrijeme rata svi smo osjećali veću potrebu molitve za mir. I kao bogoslovi smo imali cjelonoćna „dežurstva“ u molitvi adoracije, sve dok nije oružje utihnulo. Bog je čuo naše vapaje za mirom. I cijela je Crkva i cijeli svijet vapio za mirom. Koliko je puta samo sveti papa Ivan Pavao II. pozivao na prestanak krvoprolića u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini poručujući: „Mir vama“ i„S vama smo“.

Poznati duhovni pisac Billy Graham u svojoj knjizi Mir s Bogom opisuje što znači kršćaninu imati mir s Bogom. On piše: „Svatko tko poznaje Isusa Krista, može prolaziti kroz razne probleme; suočiti se sa smrću, a ipak imati Božji mir u svome srcu. Kad vam umre bračni drug ili vam se razboli dijete, izgubite posao ili doživite neku nesreću, možete u sebi imati mir kojeg ni ne razumijete. Plakat ćete na grobu, ali u sebi ćete imati mir i spokoj.“I Sv. Pavao je rekao: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu“ (Fil 4,6-7).


Krunica mira

Na prva tri zrna:

Koji neka nam umnoži vjeru da živimo u miru.
Koji neka nam umnoži slobodu, jer vapimo za mirom.
Koji neka nam u ljubavi umnoži nadu i jakost u dane iskušenja.

Na desetke:

Kojeg su ljudi željni mira molitvom dozivali.
Koga si Djevice u noći mira rodila.
Koji je radi mira po križu otkupio svijet.
Koji je uskrsnuo u slavi nebeskog mira.

Koji je tebe Djevice za kraljicu mira okrunio.

Neka četvorica nadobudnih teologa raspravljala su o korisnosti različitih prijevoda Biblije. Jednom se sviđao prijevod zbog čitljivosti i jednostavnosti izraza; drugi je više volio stručne izraze jer su bili bliži izvornom hebrejskom i grčkom jeziku; trećem se sviđao parafrazirani prijevod, jer je bio prilagođen svakodnevnom govoru; četvrti je šutio neko vrijeme, a zatim rekao: „Najviše mi se sviđa prijevod moje majke.“ Ostala su se trojica teologa začudila i rekla kako nisu znali da je njegova majka prevela Bibliju. „Da“, odgovorio je, „prevela ju je u život, a to je bio najvjerodostojniji prijevod kojeg sam ikad vidio.“ Umjesto da raspravljaju o korisnosti pojedinih prijevoda Biblije, taj ih je četvrti teolog podsjetio da je najvažnije razumjeti Božju Riječ i živjeti po njoj, tj. prevoditi je u život.                  

Slično se događa i s mirom. Mnogi o njemu raspravljaju, ali ga rijetki prevode ili sprovode u život. Nama vjernicima Isus u današnjem Evanđelju u svom Govoru na gori,koji je proglas i sažetak svega njegova nauka, poručuje upravo to da „ne razglabamo, ne raspravljamo“ – nego činimo i živimo, vjerujemo i budemo njegovi potpuno i uvijek, u svakoj prilici i neprilici. Samo takve će nas On moći prepoznati kao svoje.

 

Razmišljanje: Katolički tjednik

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se