Proslava svete Potvrde

Objavljeno   

Na blagdan sv. Josipa radnika u našoj župi tridesetero kandidata primilo je sakrament Potvrde koji je podijelio naš biskup mons. Mile Bogović u suslavlju s domaćim župnikom vlč. Lukom, dekanom mons. Milom, župnikom iz Bilaja vlč. Zlatkom, župnikom iz Plitvica vlč. Josipom Štefančićem i župnim vikarom iz Gospića vlč. Josipom Šimatovićem.

Župnik Luka ovim je riječima na početku euharistijskog slavlja pozdravio biskupa:

Preuzvišeni Oče Biskupe!

Dobro došli u našu župu sv. Josipa ovdje u Ličkom Osiku!

U ime ovdje prisutnih 30 krizmanika, njihovih kumova, roditelja, naših obitelji i njihovih učitelja i vjeroučitelja, naših svećenika svih župljana radosno Vas pozdravljamo!

Vjerujemo da Bog vodi Crkvu i da će po Vašim rukama danas naši krizmanici primiti sedam darova Duha Svetoga. Možda naši mladi i ne razumiju zapravo što to sve znači ali želimo, prihvaćamo i otvorena srca i pameti čekamo taj trenutak kada ćete izreći ime svakog našeg krizmanika i izgovoriti riječi „Primi pečat dara Duha Svetoga!“ Neka ovaj naš susret u svetoj misi i sakramentu Potvrde bude i vanjski znak našeg zajedništva, punoljetnosti u vjeri, kršćanske zrelosti i nade.

Posebno nade da će već sutra biti bolje i više jedinstva, sloge i mira ovdje u našoj župi, biskupiji, našoj lijepoj Domovini i u cijelom svijetu. U svakoj našoj svetoj misi i u ovoj crkvi izgovara se Vaše ime Mile i ime Svetoga Oca Pape Franjo. Još smo pod dojmom susreta mladih iz Dubrovnika, a posebno nedjeljnog događaja iz Rima kada je papa proglasio svetim dvojicu papa Ivana XXIII i nama dragog Ivana Pavla II koji je utemeljio ovu našu biskupiju i Vas postavio prvim Biskupom.

Mi kršćani uvijek imamo razloga za radost a posebno u ovo Uskrsno vrijeme kada je razlog naše radosti i nade Uskrsnuli Isus Krist.

Krizmanici će Vam u znak dobrodošlice predati cvijeće, cvijeće je znak radosti i života i tak izašlu knjigu bivšeg župnika Alojzija Kukeca „Ratni vihor u Gospiću i okolici“ ovdje je više primjeraka pa i Vi možete nekom drugom darovati. Oče Biskupe dobro nam došli!

Svečano misno slavlje proteklo je u raspjevanom raspoloženju. Pjevanje je na misi sviranjem animirala učenica 6. razreda Marina Marković uz pratnju župnog zbora. Prvo čitanje na svetoj misi pročitala je u ime krizmanika Nina Štefančić. Psalam je pjevala Sofija Mrakužić, dok je drugo čitanje u ime roditelja pročitala Katica Marković. Može se reći da se vidio žar na licu krizmanika dok su sudjelovali u liturgijskom slavlju za koji su se 2 godine pripremali.

Biskup je u svojoj propovijedi ohrabrio mlade krizmanike, ili punoljetne članove Crkve koji su postali ovim sakramentom. Usporedio ih je s mladim voćkama koje procvjetaju u proljeće svoga života i mole se da ih ne snađe mraz ili snijeg. Isto tako svi mi moramo živjeti u toleranciji i kršćanskoj ljubavi jedni prema drugima, prvo u školi, kasnije na fakultetu i na poslu. Svima je poručio kako je važno izgrađivati dobre odnose, prvo prema svojim roditeljima, braći i sestrama, jer kad se krene odavde, tek onda društvo može postati bolje.

Mons. Bogović istaknuo je da krizmanici trebaju računati uvijek na pomoć svojih roditelja i učitelja jer su oni ti koji ih izgrađuju za budući život. Ne smiju se zaboraviti ni darovi Duha Svetoga koje ćete danas primiti jer su te iste darove primili apostoli koji su poslani u svijet. Također svi vi možete računati s tim darovima i ne smijete na njih zaboraviti jer su oni u vama i trebate ih znati samo iskoristiti. Bog jedino preko vas može mnogo toga učiniti. Apostoli su od te Božje snage činili čuda, bili su nenaoružani oružjem, ali zato su bili naoružani snagom Duha Svetoga koji je preko njih govorio. Od danas ste pozvani u svijet da izgrađujete dobre odnose jedni prema drugima u znaku ljubavi. Pri tome ne smijete na prvom mjestu imati materijalne stvari jer su one prolazne, već ono što je Božje, tj. ono što nas sve kao zajednicu vodi kroz život. Neka vam ovo bude današnji radni zadatak na blagdan svetog Josipa radnika - poručio je mons. Mile Bogović.

Sakrament sv. Potvrde primio je 31 kandidat:

Mile Bašić, Monika Butić, Maja Delač, Adrian Dizdar, Ivica Drašković, Magdalena Dujmović, Ivica Hečimović, Katarina Hečimović, Ivan Horvat, Danijela Ivanišević, Kristina Jurišić, Manuela Kolak, Natalija Kurteš, Antonela Marković, Ivan Marković, Sofija Mrakužić, Paula Mrnjavac, Kristina Nikšić, Ivana Orešković, Kristijan Petrlić, Ana-Maria Pintar, Antonia Prebeg, Antonela Radoš, Katarina Ratković, Josip Rukavina, Lara Šop, Nina Štefančić, Ante Tomljenović, Mario Uzelac, Josip Vidmar i Alen Laptoš.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se