Uskrs - Nedjelja uskrsnuća Gospodinova

Objavljeno   

Uskrs - Nedjelja uskrsnuća Gospodinova

Svečana misna slavlja na Nedjelju uskrsnuća Gospodinova slavljena su u 9,00 sati u župnoj crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli i u 11,00 sati u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku. Oba misna slavlja predvodio je policijski kapelan u Sisku don Ivo Borić u suslavlju župnika preč. Luke Blaževića.

Hvala don Ivi Boriću što je u ove svete dane mogao boraviti u našim župama i biti na pomoć župniku. Neka ga uskrsli Gospodin nagradi!

Svima neka je blagoslovljen dan Isusovog uskrsnuća! Želimo da ga svi provedete u miru i u obiteljskom zajedništvu! Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Uskrsna čestitka župnika preč. Luke Blaževića:

Iza nas je korizmeno vrijeme, četrdeset dana koji su nam bili na raspolaganju, kako bismo svoj duh, um i srce pripravili za najveći kršćanski blagdan Uskrs. To je bilo milosno vrijeme u kojem smo razmatrali Ljubav Boga i Ljubav Isusa Krista prema nama.  Bog ne uvjerava, on jednostavno daje svoj život za nas – i ako razmišljamo uviđamo da je to najveći dar – život položen radi naših slabosti i grijeha, da bi mi imali život u vječnosti.  Bog nas ljubi, ne osuđuje nas nego neizmjerno ljubi. I tom ljubavlju nosio je križ, pobijedio zlo i smrt za nas i naše spasenje. Prihvaćajući Boga mi prihvaćamo život – smisao postojanja – svrhu življenja. Takav život u nama budi istinsku radost i sreću, a to je blagoslov svakom ljudskom biću, svakom čovjeku!

Mnogo toga je iza nas. Posebno smo pod dojmom velikog potresa u Turskoj i Siriji, još uvijek traje rat u Ukrajini.  Samo u turskoj poginulo je više stanovnika nego li ima cijela naša Ličko-senjska županija. I mi smo se djelatno uključili pomažući onima koji su izgubili sve svoje, kako domove tako i najmilije, jer su i nama mnogi pomagali kad nam je bilo najteže. Time i mi pokazujemo Kristovu solidarnost sa svima koji su u potrebi.

Ovih uskrsnih dana okupit ćemo se oko naših blagdanskih stolova. Dašak je to proljeća u našim domovima koji smo unijeli već na Cvjetnicu kad smo se možda rano ujutro umili u cvijeću.

Blagoslovljena hrana će nam još i više pomoći da osjetimo obiteljsko zajedništvo. Na svečanim stolovima naći će se i obojena jaja kao simbol života koji se budi i raste. Za kršćane to dodatno izražava i „grobnu tišinu“ iz koje izlazi novi život, tj. Isusov izlazak iz groba na uskrsno jutro. Ponegdje se radi i blagoslivlja uskrsna pogača, u novije vrijeme ljudi stavljaju uskrsno drvce i cvjetne ukrase. U drugim krajevima su pripravljali uskrsno janje za zastavicom u obliku križa (“Agnus Dei”). U novije vrijeme tu je uskrsni zec.

Ovih dana nakon korizmenih pjesama pjevat ćemo one uskrsne, a među njima svakako i “Kraljice neba”, “Gospodin slavno uskrsnu”, “Na nebu zora rudi” i druge. Negdje će se paliti uskrsni krijes. Poslije Uskrsa kreću i naša okupljanja oko područnih kapela i crkvica (kod nas sv. Marko u Budaku)  gdje ćemo se opet naći i zajedno svetkovati radost uzajamnog okupljanja i svetkovanja.

Svima, iskreno i od srca, želim obilje Božje ljubavi, radosti i blagoslova u životu. Neka Uskrsnuli Isus bude učitelj života, djeci i mladima i starima, svim ljudima dobre volje. Neka njegova svjetlost prebiva u našim srcima, da mogne odagnati od nas sve tmine, boli duše i tijela!

Sretan iblagoslovljen Uskrs!

 Vaš župnik  preč. Luka Blažević

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se