Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Dubrovniku

Objavljeno   

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) je susret mladih katolika koji se u pravilu održava svake dvije godine u jednom od gradova Republike Hrvatske.

Ovo je bio deveti Susret hrvatske katoličke mladeži, tj. mladih iz Hrvatske i BiH (susreti u BiH održani 2007. i 2009.). Dosad su održani sljedeći susreti: u Splitu (1996.), Rijeci (2000.), Osijeku (2002.), Šibeniku (2004.), Puli (2006.), Varaždinu (2008.), Zadru (2010.) i u Sisku (2012.). Deseti po redu SHKM održat će se u Vukovaru 2017. godine.

Ovogodišnji susret, pod geslom „Na slobodu pozvani“, održan je u Dubrovniku 26. i 27. travnja. Prisustvovalo je 35.000-40.000 mladih. Naši mladi župljani (21) su putovali s mladima iz Bilaja i Bužima (15). Vjeroučiteljica Leonarda Ružička je bila glavna organizatorica za našu župu, a vlč. Nikola Turkalj za ostale dvije. Mladi volonter Ivo Ivić je bio naš vodič i glavni odgovorni za akreditacije i ostale formalnosti Susreta. Unatoč kišnom vremenu, u subotu je bio duhovno-glazbeni program (popularna kršćanska glazba) u staroj gradskoj jezgri, a mladim hodočasnicima omogućen je besplatan ulaz u gradske muzeje i crkve. Nakon razgledavanja kulturnih znamenitosti grada, uslijedilo je svečano otvaranje u 12.00 ispred katedrale sv. Vlaha te procesija u 14.30 prema luci Gruž, gdje je u 17 sati održana sveta misa, koju je predvodio biskup dubrovački Mate Uzinić. Posebnu notu cijelom Susretu dala je kanonizacija dvaju papa: Ivana XXIII. i Ivana Pavla II..

Nakon završene mise, sudionici su se uputili autobusima prema mjestima gdje su bili smješteni. Nama su dodijeljeni Čilipi, mjesto udaljeno 20-ak km od Dubrovnika, gdje se nalazi i zračna luka Dubrovnik. Mi smo bili smješteni po obiteljima, o kojima su svi putnici imali samo riječi hvale i jedno uistinu lijepo iskustvo. Obitelji su nam, uz smještaj i hranu, posvetile svoje vrijeme i bile na raspolaganju i u vezi prijevoza na organizirani program. Naziv župe je župa sv. Nikole, u kojoj je smještena i istoimena crkva (Crkva sv. Nikole). U nedjelju smo sudjelovali na svetoj misi u Čilipima, nakon koje je bio program u trajanju od pola sata, a koji je izvodio tamošnji folklorni sastav. Program se tradicionalno održava od proljeća do jeseni, nakon nedjeljne mise i bili su prisutni i turisti iz drugih zemalja. Folklor je oduševio sve prisutne. Nakon programa uputili smo se obiteljima na ručak i pozdrav, a na samom kraju su se župe predstavile i uručile poklone župi domaćinu u ime svoje župe. U 16.00 smo se uputili prema Gospiću, puni dojmova i obogaćeni za jedno prekrasno iskustvo.

Ivančica Krpan

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se