Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Gospe Snježne

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Gospe Snježne

U subotu 5. kolovoza 2023. godine svečanom svetom misom u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavljen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Gospa Snježna.

Uz ponos na ostvarenu pobjedu pred 28 godina članovi obitelji, udruge i predstavnici vlasti su položili svijeće kraj spomenika uz molitvu.

Blagdan Gospe Snježne je nastao po legendi prema kojoj se u noći 3. kolovoza 352. godine Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. Prilikom tog ukazanja naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je uistinu pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike.
Ona je bila prva ikad posvećena Majci Božjoj i toliko je važna da je čak i papa Franjo prije putovanja posjeti, preporuči svoj put i narod kojem ide te poslije i zahvali.
Bazilika predstavlja prva točku gdje se šire sve ostale crkve posvećene Majci Božjoj u svijetu.
Razmatrali smo čuda: događaje na koje smo pozvani odgovoriti. I u našim životima se događaju čuda. Nekad i ako smo ih doživjeli, to smo zaboravili ili čak niti ne vjerujemo da je bilo čudo.
Jedno čudo se dogodilo i u našem narodu kad smo zadobili slobodu i neovisnost kad je oslobođen Knin. Za to čudo i danas ne znamo kako se dogodilo, ali se sjećamo kad smo svaki dan molili krunicu za slobodu domovine i davali duhovnu dnagu braniteljima.
Hvala svima koji su sudjelovali u proslavi!

 

Foto: Tomislav Ratković
 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se