Gospa Fatimska

Objavljeno   

Crkva danas diljem svijeta slavi Gospu Fatimsku. Mi se također pridružujemo tom velikom slavlju jer imamo kip Gospe Fatimske u našoj crkvi. Sveta misa u čast Gospi Fatimskoj je danas u 18 sati, a prije nje će se moliti krunica koja počinje u 17:30 sati.

Fatimsko svetište Majke Božje spada među poznatije po broju hodočasnika ali i po različitim pobožnim vježbama što su se proširile nakon glasovitih fatimskih događanja 1917. godine: prve subote u mjesecu, svagdanja molitva krunice, posveta Srcu Isusovu. Portugalski grad Fatima postao je poznat po svijetu po neobičnim viđenjima troje djece u vremenu od 13. svibnja do 13. listopada 1917. godine. Kroz to su vrijeme, svakoga 13. dana u mjesecu, Lucija, Franjo i Hijacinta imali ukazanja Gospođe obučene u bijelo i sjajnije od sunca.

Užas i strahote Prvoga svjetskoga rata pojačali su dramatičnost fatimskih poruka, osobito oko glasovitih triju tajna, od kojih je treća ostala do dana današnjega poznata samo Svetom ocu Papi. O njezinu se sadržaju šire raznolika nagađanja od kojih je najpoznatije o obraćenju Rusije i atentatu na Papu. Za kršćane su važne samo poruke što su ih djeca prenosila a sve ih možemo sažeti u tri: molitva, pokora, obraćenje. Ukazanje Majke Božje samo je naglasilo i aktualiziralo te važne evanđeoske poruke. Poziv da se žrtvom, molitvom i postom može suprotstaviti djelovanju zla u svijetu, potakao je vjernike na ozbiljnije proživljavanje vjerničkog života. Ozbiljnost fatimskih poruka osobito su isticala trojica papa 20. stoljeća: Pijo XII, Pavao VI. i Ivan Pavao II.

Pio XII. je u najžešćem vihoru Drugoga svjetskoga rata, 1942.g. posvetio svijet Srcu Marijinu na 25. obljetnicu fatimskih ukazanja. Pavao VI. o 50. obljetnici osobno hodočasti u Fatimu i tom prigodom izjavljuje: Velika nam je želja počastiti Presvetu Djevicu, Majku Kristovu, Majku Božju i Majku našu. Naše je pouzdanje u njezinu dobrotu u Crkvi i Našem apostolskom poslanju vrlo veliko, a isto je tolika i naša potreba za njezinim zagovorom kod Krista, njezina Sina.

Ivan Pavao II. hodočasti u Fatimu 13. svibnja 1982. na prvu obljetnicu preživljena atentata, ponavlja posvetu svijeta Majci Božjoj i završava potresnim vapajima:

Izbavi nas:

- od glada i rata;

- od nuklearnog rata, od samouništenja, od svih ratova;

- od grijeha protiv ljudskog života od njegova početka;

- od mržnje i umanjivanja dostojanstva djece Božje;

- od nepravda u društvenom, nacionalnom i međunarodnom životu;

- od olakog gaženja Božjih zapovijedi;

- od pokušaja da se iz ljudskih srdaca iskorijeni istina o Bogu;

- od grijeha protiv Duha Svetoga.

Nadilazeći besplodne rasprave o naravi i načinima ukazanja, potrebno je uočiti, prihvatiti i živjeti evanđeoske poruke što nam ih Fatima odašilje, a to su: potreba trajnoga osobnog obraćenja Bogu i poticajima Duha Svetoga, borba protiv neprestana djelovanja zla u nama i oko nas, pomaganje drugima na putu obraćenja. To je izražaj vjere u otajstvenu povezanost Kristova tijela i konkretizacija preporuke: odgovorni smo jedni za druge.

Zbog toga poslušajmo poruku što ju je iz Fatime uputio Ivan Pavao II: Slušajmo Marijin glas, neka ga sluša cijela Crkva, neka ga sluša cijelo čovječanstvo jer Marija hoće samo vječni spas ljudi i naroda po naumu Providnosti Božje.

LITANIJE GOSPI FATIMSKOJ

Naša Gospe Fatimska, Moli za našu dragu zemlju.

Naša Gospe Fatimska, Usavrši i posveti naše svećenstvo.

Naša Gospe Fatimska, Učini naša Katolike gorljivijima.

Naša Gospe Fatimska, Vodi naše starješine i one koji su nad nama.

Naša Gospe Fatimska, Izliječi bolesne koji se uzdaju u te.

Naša Gospe Fatimska, Utješi tjeskobne koji se uzdaju u te.

Naša Gospe Fatimska, Pomozi one koji zazivaju tvoju pomoć.

Naša Gospe Fatimska, Oslobodi nas svih opasnosti.

Naša Gospe Fatimska, Pomozi nam oduprijeti se kušnjama.

Naša Gospe Fatimska, Isprosi nam sve što te ponizno molimo.

Naša Gospe Fatimska, Pomozi našim bližnjima.

Naša Gospe Fatimska, Vrati na pravi put našu zabludjelu braću.

Naša Gospe Fatimska, Vrati nam stari zanos.

Naša Gospe Fatimska, Isprosi nam oprost za naše mnogostruke grijehe i uvrede.

Naša Gospe Fatimska, Privedi cijelo čovječanstvo pred noge božanskog Djeteta.

Naša Gospe Fatimska, Isprosi mir svijetu.

O Marijo, bez grijeha istočnog začeta,moli za nas koji se uzdamo u te. Bezgrješno srce Marijino, moli za nas sada i na času smrti naše.

Amen.

Pomolimo se:

O Gospodine vječne dobrote i milosrđa, ispuni naša srca velikim pouzdanjem u Tvoju Dragu Majku, koju zazivamo Kraljicom Krunice, i Gospom Fatimskom, i podari nam milosti koje te molimo njezinim zagovorom, Duhovne i tjelesne, koje su nam potrebne po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se