Preminuo preč. Petar Bogut, rakovački župnik

Objavljeno   

U ponedjeljak 19. svibnja, na slunjskom groblju sv. Marije Magdalene, pokopan je preč. Petar Bogut, rakovički župnik i kanonik Senjskog kaptola.

Petar je rođen 13. svibnja 1940. a za svećenika je zaređen 27. lipanja 1965. Obnašao je razne svećeničke dužnosti, od kojih je kao župnik najduže proboravio u Mrkoplju (25 godina).

U nazočnosti velikog broja svećenika (oko 50), redovnica i vjernika, gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović je rekao: „Uzeo sam evanđelje o talentima jer smatram da je Pero svoje talente odgovorno koristio. Bog sam znade koliko ih je primio, ali po našoj skromnoj spoznaji Pero pripada onima kojima će Gospodin na kraju zemaljskoga puta reći: Dobro, slugo dobri i vjerni, u malome si bio vjeran, uđi u radost svoga gospodara! Vjerujemo da je Pero već čuo taj radosni Božji poziv. To se usuđujem reći jer smo nas dvojica suputnici od daleke 1951. godine, kada je on otišao u sjemenište, a ja sam već godinu dana bio pitomac Pazinskog sjemeništa. Ostali smo uvijek jedan drugome blizi. Pero mi je uvijek bio primjer dobroga i vjernog svećenika od kojega sam mogao mnogo naučiti kako se postaviti i prema Bogu i prema ljudima. Pero je volio svoj svećenički poziv. Cijeli svoj posao tako je raspoređivao da može što bolje odgovoriti na potrebe svojih vjernika."

Izraze sućuti poslali su: kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i mons. Ivan Devčić riječki nadbiskup. Na kraju euharistijskog slavlja, slunjski dekan mons. Mile Pecić je zahvalio svim vjernicima koji su umjesto vijenaca dali svoje priloge za stradale u poplavama.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Preminuo je preč. Petar Bogut, rakovački župnik i kanonik. Rođen je 26.06.1940. godine u Slunju. Zaređen je za svećenika 27.06.1965. Slavio je mladu misu u Slunju. Župnikovao je nekoliko godina na Krasnu, Brod Moravicama a u Mrkoplju 27 godina. Nakon "Oluje" 1995. dolazi iz Mrkoplja u porušene župe Rakovicu, Drežnik, Vaganac i Korenicu. Obnavljao je porušene crkve i hrabrio narod.

U međuvremenu Korenica i Drežnik dobili su župnike pa je preč. Petar ostao u Rakovici. Imenovan je kanonikom Senjskog kaptola. Više puta je biran u Prezbitersko i Ekonomsko vijeće. Volio je svećeničko društvo i svoje zvanje. Imao je široko srce kad je trebalo pomoći, zamijeniti kolegu. Radovao se kad je vidio da ljudi idu Božjim putem a tužan kad se susreo s vjerskom ravnodušnošću i nehajem. Zbog toga je patio. Imao je vremena za ljude: ako je trebalo mogao je razgovarati duboko u noć. Zadnjih godina imao je zdravstvenih problema. Iduću godinu trebao je slaviti zlatnu misu. Preminuo je u župnom stanu u Rakovici. Bit će pokopan u Slunju, u ponedjeljak 19. svibnja u 16 sati. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Molimo sve one koji namjeravaju kupiti vijence da radije daju prilog za potrebe Caritasa, a to znači za one najpotrebnije, a svi znamo što se oko nas događa ovih dana.

Pogreb će voditi gospićko-senjski biskup mons Mile Bogović uz velik broj svećenika Gospićko-senjske biskupije i Riječke nadbiskupije.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se