BIRATI ILI NE BIRATI

Objavljeno   

Vječno englesko pitanje „biti ili ne biti“ preformulirala sam u vječno hrvatsko pitanje birati ili ne birati.

Izbori su pred nama. Zbog Slavonske tragedije koja je potjerala mirne i radišne ljude iz svojih domova, koji su kao prognanici u ne tako davnim ratnim godinama s vrećicama u rukama spašavali gole živote, ovaj je put izostala reklamna kampanja stranaka koje se bore za što bolje pozicioniranje. Reklame nisu omotane bojama šahovnice, a i žute zvjezdice na plavoj podlozi ne sudjeluju u kojekakvim promidžbenim akcijama i ne iskaču nam s televizora u dom.

Silni novci koji se u tu svrhu potroše napokon su usmjereni na pravi put. Za vjerovat je kako će ostvariti svoj cilj i obnoviti potopljene i muljevite kuće. Stječem dojam kako je Hrvatska zasićena europskim temama vrlo vjerojatno zbog činjenice o tragediji poplavljene nam Slavonije. Suosjećamo s njima. Koga sad zanimaju izbori i glasovanje, kad naši ljudi umiru, gladuju i pate. Hrvati su se ujedinili i pomažu i više nego se moglo povjerovati kako je to moguće. Pokazali smo spremnost braniti hrvatski dom. Baš kao u ratu kada su domoljubi iz Istre, Primorja, Like i Dalmacije branili Slavoniju, opet je brane i danas. Očito nas je rat naučio lekciju. Na žalost ili na sreću?

Ali nemojmo zanemariti nedjeljne izbore. To je također naša rodoljubna i dužnost i obveza. Tako se isto voli Hrvatska. Biranjem onog boljeg, čistijeg, domoljubnijeg. Pazite na mačka u vreći… Sjetite se onog dana kad smo s ponosom išli u banku mijenjati dinare u kune. Dan koji smo jedva dočekali. Sada isto tako s ponosom moramo biti sretni što ćemo imati hrvatskog predstavnika u toj dalekoj Europskoj uniji. Zašto ponosni? Pa zato što sam ga ja odabrala, ti, ona, on ... jer on je moj predstavnik, vaš predstavnik, njezin, njegov… Zalagat će se za naš boljitak tamo u dalekom i nama nepoznatom svijetu političara.

Hrvatska je lijepa naša, i ljubav i bol. Valja zaštiti i prigrliti sve potrebite, bolesne, klonule i izbjegle. Ali valja isto tako ljubavlju braniti svoj hrvatski dom, izaći na izbore i zaštiti budućnost vlastitog naroda. Izabrati onako kako su nas učili naši očevi, a njih njihovi očevi, i tako redom. Valja znati u mnoštvu ponuda odabrati onu pravu, ono što je dobro, vrijedno i trajno. U mnoštvu pronaći ljudske i vjerske vrijednosti.

Neka Gospodin blagoslovi našu nedjeljnu odluku!

Vesna Čorak

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se