KARITATIVNA POMOĆ POPLAVLJENIMA U HRVATSKOJ I SUSJEDNIM ZEMLJAMA

Objavljeno   

CARITAS biskupije Gospić sa svojim ravnateljem vlč. Lukom Blaževićem uputio je apel svim svećenicima i vjernicima u Gospićko-senjskoj biskupiji da svatko pomogne prema svojim mogućnostima ljudima koji su stradali u poplavama.

1. Pomoć za poplavljene se može uplatiti na broj Caritasa Gospićko-senjske biskupije:

Kunski žiro-račun: HR89 2340009 1100221418, MB 1520130

Devizni račun: 703000-810293

IBAN HR89 2340009 1100221418

Privredna banka Zagreb d.d.

10 000 ZAGREB, Račkog 6, Croatia

SWIFT CODE: PBZGHR2X

2. Također se pomoć može uplatiti pozivom na donacijski broj 060 90 10

-svakim pozivom donirate 6,20 (šest kuna i 20 lipa).

Temeljem odluke predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzlja Hrvatski Caritas upućuje apel hrvatskoj javnosti da se uključi u prikupljanje pomoći za naše postradale sugrađane na područjima Požeške biskupije i Đakovačko-Osječke nadbiskupije. Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina u kontaktu je s ravnateljima nad/biskupijskih Caritasa na poplavljenim područjima, te napominje kako će Hrvatski Caritas iz interventnih sredstava uputiti iznos od 20.000,00 kuna za osiguravanje hrane i pitke vode ugroženim obiteljima.

Hrvatski Caritas poziva sve građane, kao i hrvatske poslovne subjekte, da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć postradalim sugrađanima – osobito na području Požeške biskupije i Đakovačko-Osječke nadbiskupije - svjedočeći socijalnu osjetljivost i djelatnu ljubav. U akciju je moguće uključiti se:

· uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175

· on-line uplatama na www.caritas.hr

Uslijed porasta rijeke Save koji je nadmašio njaviše zabilježene razine još iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, poplave su ugrozile stanovnike Požeške i Đakovačko-Osječke nadbiskupije. Osobito je kritično na područjima grada Županje i općina Štitar, Bošnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja, zatim Slavonskog Šamca, Ciglenika i Bečica, a situacija je najkritičnija na pleterničkom području, posebno u naselju Gradac koje je potpuno poplavljeno i gdje je razina vode od 70 do 80 centimetara. Cijela Požeška kotlina je pod vodom. Zbog izlijevanja rijeke Orljave 500 osoba moralo je napustiti svoje domove, a na području Lipika njih 50. Na okučanskom području neke su obitelji evakuirane iz svojih domova, a na vukovarskom području kuće su ugrožene odronima. U većini pogođenih mjesta kanali su pod vodom, usjevi potopljeni, radni strojevi stoje u vodi, a kuće i pokućstvo uništeni. Na terenu su ekipe za hitne intervencije civilne zaštite, pripadnici OS Hrvatske vojske, te brojni stanovnici koji su se cijelu noć borili da spriječe daljnje štete nezaustavljive i razorne bujice koja nosi sve pred sobom.

Temeljem odluke predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzlja Hrvatski Caritas upućuje apel hrvatskoj javnosti da se uključi u prikupljanje pomoći za naše postradale sugrađane na područjima Požeške biskupije i Đakovačko-Osječke nadbiskupije. To je moguće učiniti:

• uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175

• on-line uplatama na www.caritas.hr

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina u kontaktu je s ravnateljima nad/biskupijskih Caritasa na poplavljenim područjima, te napominje kako će Hrvatski Caritas iz interventnih sredstava uputiti iznos od 20.000,00 kuna za osiguravanje hrane i pitke vode ugroženim obiteljima. „Brojne obitelji ostale su bez krova nad glavom. Preko noći uništeni su im domovi. Sada su suočeni s neizvjesnošću i zabrinuti za sutra. Želimo im pomoći da prebrode ove teške trenutke u kojima sa zebnjom spašavaju svoje poplavljene domove, želimo im poručiti da nisu sami i da računaju na pomoć i u sanaciji i obnovi domova nakon povlačenja vode. Stoga pozivamo i sve građane da se prema svojim mogućnostima uključe u prikupljanje novčane pomoći za naše postradale sugrađane." - poziva mons. Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se