Predstavljanje knjige o mons. Mili Bogoviću

Objavljeno   

Predstavljanje knjige o mons. Mili Bogoviću

U ponedjeljak 18. prosinca u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Gospiću, predstavljena je knjiga o blagopokojnom biskupu dr. Mili Bogoviću. O knjizi i djelu biskupa Bogovića govorili su sami autori knjige, akademik dr. Josip Pečarić i don Anđelko Kaćunko te dr. sc. Tatjana Kolak i Franje Puškarić, mag. theol. Na početku promocije knjige, moderator i autor knjige don Anđelko Kaćunko pozdravio je sve prisutne te posebnu zahvalu iskazao hrvatskom znanstveniku i akademiku Josipu Pečariću, koji je spomenutu knjigu pripremao preko godinu dana a po čijoj inicijativi je zapravo ona i nastala. Zatim je nastavio: "Ova knjiga, Pečarićeva i moja, sastavljena je od tri dijela. U cjelini, ona u prvi plan izbacuje biskupove istupe, nastupe i postupke koji su u dramatičnom vrjemenu borbe za slobodu i državu Hrvatskoga naroda imali golemo značenje, ali je glavnina i danas aktualna, ne samo za GSB nego i cijelu Hrvatsku. Ovo djelo na jedinstven način, kao filmskom tehnikom, biskupa Bogovića dokumentarno smješta u kadrove koji ističu bitne karakteristike njegove osobnosti i djela. Budući da ní u jednom izlaganju nije moguće obuhvatiti sve, mali dio nastojao sam izraziti u predgovoru - uvid u to bogatstvo prepuštam čitatelju knjige, što će mu biti lako uočiti."

Potom je kancelar preč. Mišel Grgurić uputio riječ pozdrava u ime dijecezanskog upravitelja Gospićko-senjske biskupije mons. Richarda Pavlića, koji nažalost nije mogao biti prisutan. Prečasni Mišel obratio se riječima: Poštovani sudionici predstavljanja knjige o biskupu Mili Bogoviću sve vas srdačno pozdravljam i želim vam dobrodošlicu zgradu Biskupskog ordinarijata u Gospiću. Na poseban način pozdravljam predstavljače knjige „Biskup dr. sc. Mile Bogović“, autore vlč. Anđelka Kaćunka, akademika dr. Josipa Pečarića, dr. sc. Tatjanu Kolak te g. Franju Puškarića, mag. theol. Sutra se navršava 3 godine od kako je u kuću Očevu preselio blagopokojni mons. Mile Bogović, prvi gospićko-senjski biskup. Zato je prigoda da dan uoči treće godišnjice na poseban način progovori se o ovom velikom čovjeku, svećeniku, biskupu i povjesničaru. Svi se sjećamo biskupa Mile. Pamtimo njegove mudre misli, njegovu zauzetost za brojne inicijative Crkve i našega naroda, njegove ljubavi prema Domovini ali i želje da se spasi jedna bogata vrijednost našega naroda – njegova povijest. Nama koji smo živjeli s biskupom Milom i danas dođe misao kao da će se on od negdje pojavit, kao da ćemo začuti njegov glas. No stvarnost je drugačija. U određenom vremenu Bog ga je odlučio pozvati s ovoga svijeta. U knjizi Jobovoj čitamo: „U grob ćeš svoj leći kad budeš zreo kao što se žito snosi kad dozori“ (5,26). Biskup Mile, iako nam se čini i danas da nam je još trebao i da nam treba, sazreo je u Božjim očima i vratio se u krilo Očevo. Brojni mučenici iz prvih stoljeća kada su odlazili u smrt govorili su „Mi ne idemo u smrt, mi idemo u život“. Ta sigurnost im je dolazila iz svijetla vjere i iskustva Boga. Znam pouzdano, iz zadnjih razgovora s biskupom Milom, da je i on duboko živio ovu vjeru. Možemo sa sv. Pavlom reći za biskupa Milu dobar je boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mu je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedan sudac. Vjerujemo da nas biskup Mile sada zagovara kod Nebeskog Oca, da vidi svaku našu potrebu i da se zauzima za nas baš onako kako je to nesebično činio za svoga zemaljskog života.

Promocija se nastavila govorom autora Josipa Pečarića koji nije skrivao svoje oduševljenje likom i djelom pok. biskupa Mile Bogovića. Spomenuo je teme o kojima je pisao kao zalog za budućnost ali i slijedeći korake pok. biskupa, s nakanom osvjetljavanja povijesnih istina. Zatim je dr.sc. Tatjana Kolak govorila o svojoj bliskoj suradnji te susretima s pokojnim biskupom Milom. Govoreći kako je svaki susret bio konstruktivan ali nije prošao bez šale, opisala je biskupa kao gorljivog istraživača hrvatske povijest a posebno područja Gospićko-senjske biskupije, velikog intelektualca ali bliska svakome čovjeku. Spomenula se i zadnjeg razgovora s njime u kojem vjeruje kako se biskup s njom oprostio, te se zahvalila organizatorima na pozivu i mogućnosti da se sama na ovaj način oprosti s njime. Na kraju, govor je imao vjeroučitelj i ljubitelj povijesti, mag. Franje Puškarić. Franje kao biskupov "tajnik za povijest" s pokojnim biskupom radio na par knjiga kojih se spomenuo u svom govoru. Naglasio je kako je biskupova životna misija bila spašavanje povijesti, bez obzira na "radost i nadu, žalost i tjeskobu ljudi našega vremena". Promocija knjige završila je riječima don Anđelka koji je opisao biskupa Milu Bogovića kao "Velebit biskupa" opisujući kako je on "vele-bitan" za biskupiju iza Velebita, posebno jer je on njen utemeljitelj, ali za razliku od Velebita, koji nam se čini manji kad se od njega udaljavamo, biskup Mile nam biva sve veći, kako se od njega vremenski odmičemo.

 

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se