Susret medijskih djelatnika s područja naše biskupije

Objavljeno   

Susret medijskih djelatnika s područja naše biskupije

Susret medijskih djelatnika s područja Gospićko-senjske biskupije održan je u subotu 20. siječnja u dvorani Biskupskog ordinarijata u Gospiću.

Prisutni su bili biskupijski i župni suradnici u pisanju vijesti, uređivanju mrežnih stranica, župnih, tjednih, mjesečnih i godišnjih listova te urednici i novinari različitih mrežnih portala. Susret je organizirao Odbor za medije Gospićko-senjske biskupije. Predavanje o temi „Novinarstvo u službi istine: Širenje dezinformacija radi senzacije” održala je doc. dr. sc. Lana Ciboci sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Na početku susreta, kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić pozdravio je prisutne. „Susret ovakve naravi posljednji put održan je 28. siječnja 2023. ovdje u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću. I ove godine naš zajednički susret organizirali smo na datum koji je najbliži spomendanu sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, pisaca i katoličkih medija“, istaknuo je.

Spomenuvši se poruke pape Franje za 48. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2014., naglasio je da se danas živi u svijetu koji postaje sve „manji” i gdje bi se stoga moglo činiti da je svima lakše jedni drugima biti bližnji. „U tome svijetu, mediji mogu pomoći osjetiti se bliže jedni drugima i stvoriti novi osjećaj jedinstva ljudske obitelji koji potiče na solidarnost i ozbiljno zauzimanje za dostojanstveniji život. Dobra komunikacija nam pomaže da se sve više jedni drugima približimo i bolje se međusobno upoznamo, da budemo više ujedinjeni kako bismo i mi po svojim djelima bili prepoznati i kako bi ta djela govorila da smo djeca Božja”, istaknuo je.

Zatim je predavanje održala doc. dr. Ciboci Perša, koja je na početku izlaganja spomenula projekt KAT koji se bavi provjerom dezinformacija o vjerskim temama te rubriku „Glas istine”. Spomenula je da Hrvatski katolički radio katolički radio u suradnji s Hrvatskim društvom katoličkih novinara, metodom činjenične provjere, projektom „Glas istine” – Vox Veritatis” želi ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava, vijesti i objava vezanih za život Katoličke Crkve u Hrvatskoj i svijetu, kako bi se spriječilo širenje dezinformacija u javnosti. Istaknula je da je projekt jedinstven u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Nadalje je istaknula problem širenja lažnih vijesti i dezinformiranja te pojasnila njihovu razliku. „Učinkovitost lažnih vijesti prvenstveno se ogleda u njihovoj sposobnosti oponašanja stvarnih vijesti, to jest njihovoj sposobnosti da izgledaju uvjerljive. Kao drugo, ove lažne, ali uvjerljive vijesti su zavodljive, u smislu da su kadre privući pažnju onih kojima su namijenjene, pribjegavajući stereotipima i predrasudama raširenim u društvu i iskorištavajući emocije koje se mogu lako brzo pobuditi poput tjeskobe, prezira, ljutnje i frustracije. U širenju takvih lažnih vijesti često se pribjegava manipulativnom korištenju društvenih mreža i načina na koji one funkcioniraju. Tako se sadržaji, iako neutemeljeni, mogu tako brzo proširiti da se i njihovim službenim opovrgavanjem teško više uspijeva popraviti nanesenu štetu“, istaknula je.

Dezinformacije bi, pojasnila je, bile lažne, zavaravajuće i izmišljene informacije koje govore o događajima koji se nikad nisu dogodili ili kojima se prenose izjave koje nikad nisu bile izrečene. Netko ih je namjerno proizveo i plasirao u medije s ciljem stjecanja ekonomske koristi ili namjernog zavaravanja javnosti. Doc. dr. Ciboci Perša pojasnila je i razlike između „misinformacija” i „malinformacija” te naglasila kako je najbitnija razlika u namjeri širenja informacija.

Nakon predavanja, kratko izvješće Tiskovnog Ureda iznijela je voditeljica Valentina Borovac. Govorila je o zaduženjima Tiskovnog ureda i ureda za odnose s javnošću te prikazala analitiku vođenja profila na društvenim mrežama i mrežnoj stranica. Između ostaloga, najavila je projekte za 2024. Susret je završio druženjem i domjenkom.

 

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se