U gospićkom Karmelu Presvetog Srca Isusova izabrana priorica

Objavljeno   

U gospićkom Karmelu Presvetog Srca Isusova izabrana priorica

Svetom misom u 11 sati i zazivom Duha Svetoga započeo je prvi izborni kapitul sestara bosonogih karmelićanki u Gospiću. Kapitulom je presjedao dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić u pratnji s kancelarom preč. Mišelom Grgurićem i priorom samostana karmelićana u Gospiću o. Tihom Radanom. Svetu misu je predslavio dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić. U svojoj propovijedi, propovjednik je naglasio čudesnost Riječi Božje koja se otkriva u prikladnosti za svaki trenutak vjerničkog života.

„U pozadini povijesnih događanja, konstantu biblijske poruke čini drama vjere i nevjere koja se događa u narodu i pojedincima koji vode narod. Vrlo snažan primjer ove drame imamo upravo u odlomku koji smo danas slušali iz Druge knjige o Samuelu, u Davidovu činu brojanja naroda,” rekao je propovjednik.

Nastavio je opisujući Davidovo brojanje naroda i ratnika, kao izraz nevjere u Boga, odnosno pouzdanja u sebe i vlastite snage. Naglasio je kako posljedice Davidova grijeha trpi njegovo potomstvo i cijeli narod ali jednako tako, plodove oproštenja, nakon pokajanja, uživa cijeli narod!

Navodi kako je konstanta biblijske poruke ta da unatoč ljudskoj slabosti i nevjeri ili nevjernosti Bog uvijek vjeran ostaje. David biva od Boga izabran i blagoslovljen, kao istovremeno slab i jak, grešan i pomilovan! Ova drama vjere i nevjere biva drama Davidova (Adamova) potomstva, sve do Krista!

Završio je riječima: „Ista drama vjere i nevjere događa se i u našim srcima upravo stoga prije današnjeg svetog čina izbora priorice. Zazivamo snagu Duha Svetoga i zagovor svetaca, Djevice Marije, Josipa, Sina Davidova, Ilije Proroka, Terezije Avilske, Ivana od Križa, Male Terezije, i Ivana Bosca čiji spomen Crkva danas slavi.”

Nakon svete mise, izabrana je nova priorica samostana s. Barbara od Vječnog Oca (Marija Lukinić), te savjetnice: s. Emanuela od Blažene Djevice Marije (Smiljana Režek), s. Katarina od Krista Raspetoga (Katica Kalinić) i s. Marijana od Raspetog Isusa (Marijana Mrakovčić).

Susret je završio zajedničkim druženjem dijacezanskog upravitelja i sestara karmelićanki.

 

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se