Treća korizmena nedjelja

Objavljeno   

Treća korizmena nedjelja

Treće korizmene nedjelje koju još zovemo Bezimena 3. ožujka sveta misa u 9,00 satii slavljena je u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli jer je prva nedjelja u mjesecu. Misno slavlje u 11,00 sati slavljeno je redovito u crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku. Oba misna slavlja predvodio je sužupnik preč. Nikola Turkalj.

Župnik preč. Luka Blažević ovog je vikenda boravio u Bosni i Hercegovini. U subotu je sudjelovao na biskupskom ređenja novoga banjalučkoga biskupa mons. Željka Majića. U nedjelju je sudjelovao na misnom slavlju u Prijedoru u crkvi sv. Josipa koju je predvodio novozaređeni biskup mons. Željko Majić.  To misno slavlje vjernici su mogli pratiti na našem prvom programu Hrt-a jer već tradicionalno obilježavamo Tjedan solidarnosti sa Crkvom u BiH, a sva naša milostinja ide za njihove potrebe.

 

U prigodi 18. po redu Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, koji se ove godine održava od 3. do 10. ožujka, predsjednik Hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup mons. Bože Radoš uputio je svoju poslanicu.

Na početku je podsjetio kako korizmeno vrijeme daje prigodu za životno i vjerničko usmjerenje po načelu ispravne molitve, sadržajne pokore i konkretnih djela milosrđa, kako to Isus naznačuje u evanđelju (Mt 6,1-18). „Uvijek na polovici svoga korizmenoga puta prema svetkovini Uskrsa zastajemo i pogled usmjerujemo prema svojoj braći i sestrama u Bosni i Hercegovini, s kojima smo povezani pripadnošću istom narodu, zajedništvom, solidarnošću i, nadasve, zajedničkim hodom“, napomenuo je biskup.

Riječi pune ljubavi

Dalje je objasnio kako je korizma slika puta na kome se nalazi vjerni Božji narod koji je u pokretu prema konačnom cilju: vječnoj Domovini. „Na tom hodu Bog nikoga ne ostavlja sama. Knjiga Izlaska u 20. poglavlju, koje čitamo na današnju Treću korizmenu nedjelju, podsjetnik je kako je Bog onaj koji nas izvodi iz zemlje tuđinske i kuće ropstva u slobodu i u obećanu zemlju (…) Papa Franjo nas potiče da imamo na umu kako 'sve zapovijedi imaju zadaću ukazati na granicu života, granicu iza koje čovjek uništava sama sebe i svoje bližnje, narušavajući svoj odnos s Bogom. Ako tu granicu prijeđeš, uništavaš sama sebe, uništavaš i odnos s Bogom i odnos s drugima. Zapovijedi upravo na to upozoravaju.'

Iako se Božji govor čini strogim, ipak je to govor brižna Oca nebeskog kojemu je stalo do njegova naroda kad kaže: 'Ja sam ljubomoran Bog i pazim na svoje!' (…) Vrlo je zahtjevno – ponekad i nepotrebno – davati djeci objašnjenja za nužne zabrane kojima roditelj prema njima u svoj svojoj ljubavi, širini i preglednosti životnog obzora želi osigurati sazrijevanje i buduću samostalnost. Do očekivana trenutka korištenja razumom i odrasle dobi potrebno je suočiti se s mnogo hrabrih, odlučnih, jasnih riječi punih ljubavi: NE, NE i NE“, usporedio je mons. Radoš te dodao kako je na simboličan način Božje „NE“ prvi izraz njegove ljubavi prema ljudima, koji vodi u buduću slobodu.

10 jasnih riječi

Biskup je zatim objasnio kako Bog, posluživši se fototehnikom negativ/pozitiv,„izriče svoje NE da bi kroz utjelovljenje Sina Božjega Isusa Krista, koji kao svjetlo obasjava naše nejasne i ponekad čudne životne negative, očitovao misao Božju i ovaj svijet učinio ljepšim“. „Osim ljepote, Isusov dolazak kao svjetla na ovaj svijet donosi objavu i potpuno razumijevanje Oca nama koji smo u tami. Zapovijedi, odnosno 10 jasnih riječi koje je Bog na Sinaju dao Mojsiju, a potom i svima nama, u sebi sadrže vertikalu odnosa na koju se naslanja horizontala naše prizemnosti. Jedino tako horizontala može opstati u svoj svojoj različitosti: ako je naslonjena na ono što je Božje, duhovno, neprolazno i ono što nas nadilazi.

Pažljivim osluškivanjem poruke ploča naslućujemo nutarnju povezanost zapovijedi Prve i Druge ploče, vertikale i horizontale tih 10 Božjih riječi. Ilustrira to savršeno papa Franjo u svojim meditacijama o Deset zapovijedi upućujući da krvotok koji teče kroz zapovijedi Druge ploče ima izvor, srce, u prvoj zapovijedi: časti Gospodina (…) Jedna od važnih zapovijedi - 'Ne ukradi', koja se spominje u Knjizi Izlaska, želi reći da sve što je na zemlji, pripada isključivo Bogu koji je vlasnik svega. Dobra koja postoje na svijetu nisu naša, nego su Božja (…) 'Ne ukradi' znači: ljubi svojim dobrima, iskoristi sredstva kojima raspolažeš da ljubiš kako možeš (…) Tako je korizma vrijeme odgajanja i vjerničkog sazrijevanja u kome prepoznajemo svoju braću i sestre kao žive putokaze, koji nam pomažu da kroz dobra djela iz ljubavi prema Bogu i riječima njegova zakona pristignemo do svoje obećane zemlje: vječnosti (…)

Već osamnaestu godinu zaredom – što bi se moglo nazvati i svojevrsnom punoljetnošću Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH – nastojimo zajedno hoditi i biti solidarni. Zajedništvo i solidarnost s našim narodom u BiH i nama samima donosi sazrijevanje u odgovornosti za bližnje i čini sigurnim put prema vječnosti. Što je Mojsije zapisao u kamen, Bog želi da ostane zapisano u našem srcu“, poručio je, među ostalim, predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se