Hodočašće sv. Ivi u Podmilačje

Objavljeno   

U utorak 24. lipnja hodočastili smo sv. Ivi u Podmilačje i Jajce ili u BOSANSKI JORDAN te smo se tako priključili velikom mnoštvu vjernika koji slave Ivana Krstitelja. Krenuli smo rano ujutro da bi stigli tamo do svete mise. Prije svete mise ljudi su imali prigodu za svetu ispovijed i ostale pobožnosti.

Svečanu svetu misu je predvodio fra Slavko Topić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Proslava Svetog Ivana Krstitelja u najvećem nemarijanskom svetištu, Podmilačju kod Jajca okupila je u utorak više desetaka tisuća hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih europskih zemalja koji su sudjelovali u misama posebno posvećenim molitvama za ozdravljenje bolesnika.

Tradicionalno je misu uočnicu, svetu misu za bolesnike, u ponedjeljak navečer predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u koncelebraciji s domaćim župnikom fra Ilijom Stipićem i velikim brojem svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon mise i molitve za ozdravljenje, hodočasnici su krenuli put križa uz brdo Grabež.

Na samu svetkovinu skupilo se oko 40 tisuća vjernika. Sam propovjednik je pozvao sve vjernike na molitvu i obraćenje kazavši da je to konstanta na koju je ukazivao i sv. Ivan Krstitelj kojega je nazvao prvim "uzornim kršćaninom u ljudskoj povijesti". "Ivan zove narod na molitvu, ne drži propovijedi o molitvu nego praktično da se narod moli Bogu. U tome Ivan vidi izlaz iz krize", rekao je fra Slavko Topić.

Po župnim informacijama svake godine tijekom proslave sv. Ive Podmilačje, ovu župu posjeti oko 100 tisuća vjernika iz cijele Europe. Podmilačko svetište nadaleko je poznato kao pokorničko i zavjetno mjesto, mjesto molitve gdje su zabilježena mnoga ozdravljenja. O tome svjedoče i mnogi zapisi iz prošlosti, posebno oni koji se odnose na misu za bolesnike, koja se slavi na dan sv. Ive i na kojoj uz katolike sudjeluju i pripadnici drugih vjera, što je još jedna posebnost ovog svetišta.

Nakon Podmilačja posjetili smo još i Jajce nakon kojega smo lagano krenuli prema svojim kućama. Vjerujući u zagovor sv. Ive pozvani smo svi biti glasnici Kristove ljubavi, kao što je i on bio jer je pripremao put Gospodinu.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se