Župnik Luka koncelebrirao na svetoj misi u Redipugliji pokraj Trsta povodom 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata

Objavljeno   

U subotu 19. rujna vlč. Luka Blažević koncelebrirao je na svetoj misi u Redipugliji pokraj Trsta povodom 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata koju je predslavio papa Franjo u zajedništvu sa domaćim talijanskim i našim biskupima. Na svetoj misi također je bio i naš biskup mons. Mile Bogović.

U prigodnoj homiliji Papa je istaknuo da je rat ludilo i djeluje suprotno Božjemu planu, kojim sve stvoreno vodi punini i savršenosti. Mi smo pozvani u tomu biti Božji suradnici. Rat naprotiv sve razara, pa i ono najljepše što je Bog stvorio, a to je ljudsko biće! Raskida bratsku povezanost među ljudima, a time i mir.

Motivi koji potiču čovjeka da se odluči za rat, radije nego za mir jesu pohlepa, nesnošljivost i težnja za moću – smatra Papa – i počesto se nastoje opravdati nekom ideologijom, a kada nema ideologije, posegne se za Kajinovim: Što me briga! Zar sam ja čuvar brata svoga (Post 4,9). Rat ne gleda tko je tko – uvjerava papa Franjo – ne štedi ni starce, ni djecu, ni majke ni očeve…

Papa je zatim podsjetio kako su sve žrtve koje počivaju na groblju i kojih se danas sjećamo, imali svoje planove i snove, a zatim im je oduzet život i sve je to bezobzirno razoreno. Zašto? Zašto je Čovječanstvo reklo: Što me briga? – zapitao se papa Franjo. Pa i danas, nakon pogrješke obaju svjetskih ratova, mogu se nazrijeti obrisi trećega rata, koji se doduše, vodi „u dijelovima“, kriminalom, masakrima i razaranjem.

Takvo je ponašanje upravo suprotno onomu što Isus traži u Evanđelju, upozorio je Sveti Otac te dodao da je upravo Isus onaj koji je danas ogladnio, ožednio, koji je stranac; bolestan i utamničen. Onaj tko se brine o Njemu, ući će u radost Gospodara svojega, a onaj koji toga ne čini te vlastitim propustima ponavlja onaj Što me briga?, ostaje vani – upozorava Papa.

Sveti Otac je jasno rekao da i danas postoje mnoge žrtve i mnogi ljudi trpe. Objasnio je da je to stoga jer iza paravana postoje skriveni interesi, geopolitički, osvajački planovi, pohlepa za novcem i za moću, kao i trgovina oružjem – to su pravi motivi onih koji su na svoje srce napisali: Što me briga? Ti će možda dobro zaraditi, ali je njihovo iskvareno srce izgubilo sposobnost plakanja. Ni Kajin nije bio sposoban plakati – kazao je papa Franjo.

Danas nas, na ovom groblju, prekriva Kajinova sjena. To se vidi od 1914. pa sve do naših dana – podsjetio je Papa te zaključio: Sinovskim, bratskim, očinskim srcem, od svih vas i za sve nas, tražim obraćenje srca; da od Što me briga? prijeđemo u oplakivanje… Za sve koji su pali u beskorisnom masakru, za sve žrtve ratnoga ludila, svih vremena. Braćo, Čovječanstvo ima potrebu za plačem … ovo je čas plakanja.

…U Redipugli je – prema informacijama s kojima raspolažemo – bila i skupina od 60-ak građana hrvatske nacionalnosti, s područja Rijeke i okolice Bakra, u organizaciji gospodina Ivana Juretića. Među hodočasnicima je bilo i daljnje rodbine onih koji su se borili i poginuli u bitkama Prvoga svjetskog rata. Otac nekadašnjega nadbiskupa riječko-senjskoga, mons. Josipa Pavlišića, također je poginuo na toj bojišnici i u Redipugli mu se nalazi grob.

Tekst preuzet s internetske stranice Radio Vatikana

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se