Donacijska večer za Pastoralni centar

Objavljeno   

U utorak 21. listopada 2014. godine u Zagrebu, na Kaptolu 26, u kuriji sv. Barbare održana je Donacijska večer povodom dovršetka našeg Pastoralnog centra.

Do ove hvale vrijedne akcije došlo je slučajnim upoznavanjem vlč. Luke Blaževića i predsjednika Gradske skupštine grada Zagreba g. Darinka Kosor na Udbini ove godine. Odmah se rodila ideja kako pomoći da se Pastoralni centar dovrši u što skorijem roku kako ne bi ušao otvoren i nedovršen u treću zimu koja je pred nama. Na taj način se želi izbjeći eventualna šteta od vremenskih neprilika kako ono što je napravljeno ne bi propalo.

Župa sv. Josipa je kao i mnoge druge prošla kroz Domovinski rat gdje su crkva i župni stan porušeni i devastirani. Nakon obnove župnog stana i crkve zbog nedostatka adekvatnog prostora za razne aktivnosti počeli smo s izgradnjom Pastoralnog centra.

Na početku ovog susreta gdje se okupilo oko 40 uzvanika održana je kratka prezentacija o župi sv. Josipa gdje su svi mogli vidjeti što se do sada napravilo na duhovnom i materijalnom planu od završetka rata.

Nakon prezentacije svima se obratio g. Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba koji je i inicijator ove akcije zajedno s vlč. Lukom Blaževićem. U svojem govoru istaknuo je važnost Pastoralnog centra za župu i mjesto Lički Osik kao i cijelu županiju. Ovakvi projekti bi trebali potaknuti ljude da ostanu u Lici i da ne iseljavaju u druge gradove jer znamo i sami da se život uvijek vrti oko crkve. Kako bi zadržali mlade u Ličkom Osiku, pokrenule bi se razne aktivnosti završetkom Pastoralnog centra. Imam puno prijatelja iz Like i njihove priče su me također potaknule na ovu akciju - rekao je g. Darinko Kosor.

Također se okupljenima obratio vlč. Ante Rotim, dugogodišnji župnik u Donjoj Lomnici, a danas svećenik u miru. Progovorio je o strahoti rata koji je zadesio Lički Osik i Široku Kulu kao i okolicu. Nedavno sam posjetio Lički Osik i Široku Kulu povodom Sjećanja na 23. obljetnicu žrtava Široke Kule. Vidi se volja i rad svih u župi kako bi župa mogla još bolje funkcionirati na svom pastoralnom planu - rekao je vlč. Ante. Na kraju je pozvao sve da prema svojim mogućnostima sudjeluju oko dovršetka Pastoralnog centra.

Prigodnu riječ održao je i g. Tomislav Svetina, glavni direktor GNK Dinamo - Zagreb. Dinamo uvijek sudjeluje u raznim humanitarnim projektima i aktivnostima diljem Lijepe naše i uvijek voli sudjelovati u projektima kao što je ovaj, poručio je g. Tomislav Svetina koji vuče korijene iz Budačke ulice te smo i očekivali kako će upravo on doći predstavljati GNK Dinamo.

U ime Udruge Ličana "Vila Velebita" Zagreb riječ su uputili predsjednik Nikola Kostelac i dr. Milan Vrkljan. Poručili su da će udruga u skladu sa svojim mogućnostima također sudjelovati u ovom projektu .

Uzdajući se u Božju providnost i dobrotu svih koji su voljni pomoći, vjerujemo da ćemo uspjeti u svojoj nakani da dovršimo Pastoralni centar u kojem bi se održavale razne aktivnosti: sportske aktivnosti djece i mladih, savjetovališta za potrebe braka i obitelji, odgoja djece, sudjelovanja i suzbijanja ovisnosti o alkoholu, drogama i drugim opojnim sredstvima, organizirano provođenje slobodnog vremena osoba s invaliditetom, djece, mladih, starih i nemoćnih osoba, te psihički bolesnih odraslih osoba, pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama, zdravstvena, socijalna i humanitarna pomoć osobama u stanju socijalne potrebe, predlaganje, poticanje i usklađivanje drugih aktivnosti u području socijalne skrbi i promicanje kvalitete života.

Ako netko želi sudjelovati u dovršetku Pastoralnog centra, svoj prilog može uplatiti na

Žiro-račun župe:

PBZ IBAN: HR032340009-1100145366

OIB župe:OIB 36093029456

Ovom prilikom želimo zahvaliti mons. Ivanu Hrenu koji upravlja kurijom sv. Barbare na Kaptolu jer nam je omogućio prostor za Donacijsku večer. Svakog tko je pomogao i koji će pomoći, bilo u obliku rada ili u novčanom prilogu, neka Bog blagoslovi i obilno nagradi!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se