Srijedom postimo, u ljubavi rastemo i Bogu se molimo

Objavljeno   

Ove srijede 29. listopada u našoj župi započela je devetnica Božiću. Molila se posebno krunica, slavila sveta misa i klanjalo se pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Kratko klanjanje i svetu misu predvodio je vlč. Luka, a pjevanjem je animirala Lidija Njari. Tako će se svake srijede do Božića posebno moliti krunica, slaviti sveta misa, a nakon mise biti će kratko klanjanje. Svaka srijeda imati će drugu nakanu. Ova je bila posvećena braniteljima.

Velika devetnica Božiću doista je vrlo učinkovita ako se čvrsto vjeruje. Moli se kako bismo nadišli trenutke trpljenja, bolesti, tjeskobe, moralne propasti, obiteljskih nesreća; kako bismo bili prosvijetljeni u najtežim odlukama koje treba donijeti; kako bismo bilo ozdravljeni, utješeni te kako bismo mogli zatražiti pomoć u velikim i malim poteškoćama svakoga dana; ali također se moliti kako bismo zahvalili za neizmjerne milosti koje neprestano primamo od Gospodina.

Vlč. Luka posebno se osvrnuo na evanđelje i poručio je svima: "Borite se da uđete kroz uska vrata". To su ustvari djela ljubavi koja su začinjena molitvom. Danas je najveći problem ne znati ljubiti, ne truditi se iskazivati ljubav onima koje susrećemo na svom putu. Onima koji žive po svom, a žele ući u nebo Isus će reći: NE POZNAJEM VAS! A što mi možemo učiniti da postanemo bolji kršćani? Trebamo živjeti, rasti u ljubavi ovdje na zemlji i Isus će nas čekati sigurno raširenih ruku.

Isus želi da svi budemo stanovnici neba. Možemo sami sebi postaviti pitanje je li želimo postati stanovnik neba? U svojoj duši samo trebamo naći odgovor: "POTVRĐUJEM SVOJIM ŽIVOTOM DA ŽELIM BITI STANOVNIK NEBA!"; a na tom putu će nam sigurno koristiti svakodnevna molitva i slavlje sakramenata kako bi što dostojnije dočekali svoj konačni sud.

MOLITVA I KLANJANJE ZA BRANITELJE

Dogodio se rat!

Ulice su postale puste i prazne. „Vidio sam starca koji plače i dječaka s pogledom starca. Dječak je govorio mudro i ozbiljno kao starac, kao da je preskočio djetinjstvo i mladost. Ne znam što je tužnije: starac koji plače ili dječak s pogledom starca.“

Bilo je to 1991. godine. Dogodio se RAT!

Zašto rat? Zbog mržnje! Zašto mržnja? Zbog nacionalnosti! Zašto se rađa želja za uništavanjem drugih ljudi? Zašto rat u srcu Europe? Ovakva i slična pitanja postavljamo sebi i drugima te pokušavamo naći pravi odgovor, ali ga ne nalazimo!

U hrvatskome narodu braniteljima se rađao ponos i želja za slobodom. Moglo se pouzdati u svakoga hrvatskog čovjeka, u seljaka i ribara, u pravoga hrvatskog intelektualca, u hrvatsku mladež i u zrele hrvatske ljude. Republika Hrvatska zajedno sa svojim braniteljima iz rata je izašla kao najveći pobjednik. Može se reći da je pravda pobijedila i da oni koji su dali svoje živote nisu ginuli uzalud.

Poginulim braniteljima zahvaljujemo i za njih molimo. Živima se trebamo ponositi. Za invalide trebamo skrbiti. Moramo se branitelja spominjati ne samo poradi njih, nego prije svega radi nas i naše sadašnjosti i bolje budućnosti.

Bez branitelja nema slobode. Bez slobode nema domovine. Bez domovine nema budućnosti.

Zato zahvalni braniteljima živimo i gradimo bolju i ljepšu budućnost. Isus može toliko oprostiti jer toliko ljubi. Velika ljubav može oprostiti velike grijehe.

Što vrijedi za Isusa, vrijedi i za nas – hoćemo li istinski oprostiti, moramo ljubiti. Ali nije dostatno samo oprostiti – moramo i zaboraviti...

A da mognemo zaboraviti, treba nam poniznosti... Treba nam prave poniznosti da bismo zaboravili rane, kao što trebamo istinske ljubavi da bismo oprostili. Poniznost i ljubav usavršuju oproštenje, jer plod oproštenja je u zaboravljanju rana.

Oprostiti je puno lakše nego zaboraviti. Ali nismo oprostili, ako nismo i zaboravili. Isus uvijek potpuno oprašta i kaže: ''Idi i ne griješi više!'' Prošlo je.

Vi branitelji ste nas naučili da trebamo služiti narodu, domovini, crkvi i općem dobru. Vama je onda bio cilj zajedničko dobro svih ljudi Republike Hrvatske. Zato je važno vama braniteljima zahvaljivati i ne zaboraviti za pokojne moliti.

Budemo li se nadahnjivali kršćanskim moralnim i evanđeoskim vrijednostima, i idealima vas branitelja, ne trebamo se bojati rata ni krize, ni recesije, ni potresa niti poplave. Ne trebamo biti zabrinuti za budućnost ni svoju osobnu niti zajedničku u našoj domovini Hrvatskoj.

Molitva za branitelje

Dobri Bože, Majko Marijo, Majko svih nas, sv. Josipe, zaštitniče naše župe i Domovine, naših obitelji i svih nas. Danas molimo za poginule naše branitelje, da ih primite u kraljevstvo nebesko da u Vašem društvu uživaju puninu života vječnoga. Danas molimo i za sve invalide i prikraćene naše branitelje. Dajte im zaštitu, koju samo vi nebesnici možete dati našim braniteljima kao svojoj djeci. Obdarite ih snagom za dan i strpljivošću za noć. A svim živim i zdravim braniteljima dajte im hrabrosti da prihvate sve što im život po vašoj providnosti nameće. Da nastave činiti dobro i danas u miru. Naši nebesnici, vi ste toliko bogati milosrđem i dobrotom, darujte nam svima radost, mir i milosrđe prema bližnjima. Amen.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se