Srijedom postimo, u ljubavi rastemo i Bogu se molimo

Objavljeno   

Ove srijede 5. studenog nastavili smo s devetnicom Srijedom postimo, u ljubavi rastemo i Bogu se molimo. Pobožnost devetnice počela je molitvom žalosne krunice gdje smo prije svake desetice razmišljali o dušama u čistilištu, a to je ujedno danas i bila nakana krunice, svete mise i kratkog klanjanja.

Glavna misao iz današnjeg Evanđelja bila je: "Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik". Ovo može biti svakome za razmišljanje. Mi svakodnevno imamo razne križeve, brige, nedaće, nešto nam ne ide kako treba i tako u neodugled. Isus je rekao mnoštvu koje ga je slijedilo: "Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!" Naš križ je svakodnevni život, svakodnevne situacije, odnosi s ljudima na poslu, svojim ukućanima, prijateljima... Da bi mogli razumjeti ovu Isusovu prispodobu, moramo sami izabrati Boga svjesno i prihvatiti ga u svom životu. Drugačije nema smisla. Blagoslov uvijek dolazi ako razgovaramo s Njim, molimo se Njemu, živimo po sakramentima. Kada tako počnemo živjeti onda je u Bogu i moj otac i majka, žena i djeca. Budimo zato uvijek otvoreni Bogu - rekao je vlč. Luka!

Danas je i spomendan sv. Emerika ili Mirka. Sv. Emerik ili Mirko mađarski je kraljević, sin kralja Stjepana I. svetoga i kraljice Gizele, blažene. Rođen je na prijelazu 10. u 11. st. Bio je velika nada svome ocu koji ga je spremao za nasljedstvo. Sačuvano je pismo sv. Stjepana sinu Emeriku, u kojemu mu on daje upute o upravljanju državom na kršćanski način. Emerik se oženio bizantskom princezom. Godine 1031. dogodila se tragedija, kraljević je nesretnim slučajem stradao u lovu. Ime Emerik se u hrvatskoj katoličkoj tradiciji prevodilo s Mirko.

U klanjanju smo razmišljali o raznim mislima koje su izrekli poznati sveci. Te sve misli svima nama mogu biti poticaj za što uzorniji kršćanski život.

KLANJANJE ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

"Kad bismo znali koju moć imaju siromašne duše, ne bismo ih zaboravljali. Molimo za njih kako bi one molile za nas!" Sv. Ivan Marija Vianney “Treba se moliti za duše u čistilištu sa željom da se one kod Boga zauzmu za obraćenje grešnika.” Sv. Toma Akvinski

"Od svih molitava koje se Bogu najviše sviđaju jesu molitve za pokojnike, jer u sebi uključuju duhovna i tjelesna djela milosrđa." Sv. Toma Akvinski "Može se, štoviše, treba se u čvrstom uvjerenju zazivati duše u čistilištu i moliti za njihov zagovor kako bismo od Boga primili one milosti koje su čovjeku potrebne za tijelo ili dušu." Sv. Alfonzo Liguori

"Često sam po zagovoru duša u čistilištu ono, postigla što nisam mogla postići utičući se drugim svecima." Sv. Katarina

"Kada svojim molitvama oslobodimo koju dušu iz Čistilišta učinimo Isusu, njenom Zaručniku, tako ugodnu stvar, kao da je On sam oslobođen.” Sv. Brigita

"Žalosno je da se tako malo pomaže dušama u čistilištu. Svako djelo, koje se za njih prikaže, svaki milodar ili patnja njima trenutačno čini dobro. Oni su tada toliko sretni, toliko blaženi, poput onoga tko skapava od žeđi, a netko mu pruži svježi napitak."Sv. Anna Katarina Emmerich

Pripazite na riječ trenutačno! Zašto Bog čiji mlinovi, kako se kaže, polagano melju, dopušta da naša dobra djela trenutačno pomažu dušama u čistilištu? Tko o tome razmišlja, zaključit će ovo: Bog naime, ljudski rečeno, pun čežnje, čeka da duše, koje je stvorio na svoju sliku i priliku, konačno budu savršene kako bi ih mogao priljubiti na svoje očinsko srce. Tu leži razlog i zašto duše u čistilištu imaju tako veliku moć. Ako im pomažemo, brže dolaze do cilja, a budući da je i to, ljudski rečeno, također u Božjem interesu, On je spreman za to platiti cijenu. Spreman nam je pomoći. To je objašnjenje zašto duše u čistilištu imaju tako velik utjecaj kod Boga, za sebe ni najmanjeg utjecaja, ali za nas moć.

Mi smo nerazumni i to ne uviđamo. I kad bi naši propovjednici, umjesto da se uglavnom muče psihologijom i odnosom među ljudima, govorili ljudima istinu o duše u čistilištu i svim drugim velikim istinama vjere, doskora bi crkve opet bile pune.

A ti, dragi prijatelju, ako ne vjeruješ u ovu istinu, onda napravi jedan test: Ako u jednoj stvari koja ti teško ide, trebaš pomoć, tada dušama u čistilištu obećaj neku žrtvu, koja te nešto stoji (molitva, post, odricanje...) Iskreno se moli Bogu, da bude Njegova volja i vidjet ćeš, da te duše u čistilištu neće ostaviti neispunjenih nada. One su ti dobri i vjerni prijatelji, koje ti je Bog darovao.“

KRUNICA ZA DUŠE U ČISTILIŠTU (moli se žalosna krunica, a prije svake desetice moli se jedan od ovih zaziva)

1. Prije prve desetice:

Gospodine Isuse Kriste, kroz tvoj znoj, koji si za nas siromašne grešnike prolio na Maslinskoj gori, smiluj se dušama u čistilištu, oslobodi ih od njihovog straha i gorčine i tješi ih kaležom nebeske utjehe.

2. Prije druge desetice:

Gospodine Isuse Kriste, kroz tvoje bolno bičevanje, što si za nas siromašne grešnike trpio, molimo te, smiluj se dugašma u čistilištu, odstrani od njih bič svoje srdžbe i pokloni im vječno olakšanje.

3. Prije treće desetice:

Gospodine Isuse Kriste, kroz tvoje bolno krunjenje što si za nas siromašne grešnike strpljivo podnosio, molimo te, smiluj se dušama u čistilištu, daj im krunu vječne slave.

4. Prije četvrte desetice:

Gospodine Isuse Kriste, kroz tvoje teško nošenje križa što si za nas siromašne grešnike strpljivo podnosio, molimo te, smiluj se dušama u čistilištu, uzmi im tegško breme njihovih trpljenja i vodi ih u vječno veselje.

5. Prije pete desetice:

Gospodine Isuse Kriste, kroz tvoje bolno raspeće što si za nas grešnike tako strpljivo podnosio, molimo te, smiluj se dušama u čistilištu, prikloni im svoje sveto lice i dopusti da još danas uniđu u raj.

Na kraju krunice:

Gospodine Isuse Kriste, kroz tvojih svetih pet rana i tvoju svu prolivenu krv, molimo te, smiluj se dušama u čistilištu, posebno našim roditeljiina, rodbini, dušobrižnicima i dobročiniteljima. Iscijeli njihove bolne rane i daj im svoje izbavljenje. Smiluj se u svojoj beskrajnoj ljubavi i (našim) nakanama... i pokloni po zagovoru dragih duša svako uslišanje i pomoć, što te najviše proslavlja i mojoj duši služi na vječni spas. Amen.

Dragi Spasitelju, budi tako dobar, daj da tvoja predragocjena krv teče u čistilište, gdje trpe siromašne duše. Ah, one trpe teško, budi im milostiv. Čuj našu molitvu. Uzmi siromašne duše. Ah, one trpe teško, budi im milostiv, čuj našu molitvu. Uzmi siromašne duše još danas u nebo. Amen.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se