Dan logoraša

Objavljeno   

U nedjelju 9. studenog 2014. godine u našoj župi obilježen je Dan logoraša. Ovo je već četvrta godina obilježavanja. Svetu misu za sve zatočene i umrle logoraše u srpskim i četničkim logorima predslavio je don. Franjo Halužan koji je i sam bio logoraš u suslavlju s don Stjepanom Pokrivkom i vlč. Lukom Blaževićem. Nakon svete mise u zajedničkom druženju svima s pridružio i vlč. Mirko Barbarić koji je slavio svetu misu prošle godine, također robijaš.

Važna je molitva i sjećanje na to mučno razdoblje. Uvijek trebamo biti spremni vrednovati nečiju žrtvu. Vidimo i svjedoci smo toga kako branitelji već 3 tjedna žive na cesti, tj. prosvjeduju. Oni žele nešto reći. To su ljudi koji samo žele poštovanje. Sjećamo se danas svih onih koji su preživjeli strahotu zarobljeništva. Gospodin je temelj naše Crkve, našeg zajedništva. Nemojmo se bojati pustiti ga u naše živote. Trebamo napredovati u duhu da bi se mogli duhovno obogatiti. Neka Gospodin uvijek bude u nama, neka nas blagoslivlja i neka nas prati. Jedino je važno krenuti za Njim da bi postali što bolji svjedoci evanđelja, poručio je don Franjo Halužan u svojoj propovijedi.

Posebno se danas slavila misa na nakane zarobljenika i zatočenih. Našim zatvorenicima pridružili su se logoraši iz Sisačko-moslavačke županije. Istaknuli su važnost ovakavih susreta, kao i to da će se rado odazvati u budućnosti na ovakva obilježavanja jer se to ne smije zaboraviti. Svi oni su bili zarobljeni i zatočeni u Kninu, Korenici, Ličkom Osiku, ali i drugdje: Joso Borovac, Ivica Pejnović, Ivica Jamičić, Pajo Jamičić, Joso Novačić, Ivica Golić, Stipe Perlić, Nikola Štimac, Ivan Krpan, Marijan Miletić, Mirko Medunić i Romano Radoš. Posebno se sjećamo i pokojnih: Mate Brkljačić, Božo Jamičić, Milan Mihaljević, Ivica Nikšić, Petar Nikšić, Anka Orešković, Ante Orešković, Ante Nikšić, Joso Nikšić. Ivan Perković, Josip Jukić i Lucija Jukić. Vjerujemo da je Gospodin obilno nagradio njihovu žrtvu.

Na svetoj misi imali smo radost krštenja male Ane. Ona je treće dijete Jurice i Željke Butković. Kumovi na krštenju bili su Damir Butković i žena mu Dora.

Prvo čitanje na svetoj misi pročitala je Andrijana Piasevoli Klarić, a drugo Ivančica Krpan. Evanđelje je navjestio Stjepan Pokrivka. Molitvu vjernika pročitali su ministranti. Pjevanje je sviranjem animirala učenica 7. razreda Marina Marković.

Na kraju svete mise župnik Luka sa svima zahvalio koji su na bilo koji način pomogli da se obilježi Dan Logoraša. Don Franji je poklonjena lička kapa koju je on veselo stavio na svoju glavu. Predsjednik Udruge logoraša iz Sisačko-moslavačke županije u ime svih logoraša predao je vlč. Luki zahvalnicu zbog obilježavanja Dana logoraša i zbog pastoralne brige za logoraše. Nakon svete mise svi logoraši su krenuli prema župnom dvoru gdje je bilo upriličeno druženje gdje su svi u razgovoru izmijenili svoja iskustva.

Također je župnik Luka pozvao obitelji da svatko uzme po kašeticu jabuka kako bi mogli razveseliti svoje ukućane. Te jabuke financira Europska Unija zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju, te na taj način pomaže proizvođačima da jabuke ne propadnu i da nisu u novčanim gubitcima.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se