Pjesnik i 100% hrvatski ratni vojni invalid Marijan Almaš posjetio školu u Ličkom Osiku

Objavljeno   

Marijan Almaš - Kiso, pjesnik i 100% hrvatski ratni vojni invalid posjetio je u ponedjeljak 10. studenog 2014. godine školu dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku kako bi učenicima i svima nazočnima predstavio svoje dvije zbirke pjesama. Uz njega pjesme je recitirala također i Snježana Kraljević, voditeljica radia u Vinkovcima.

Marijan Almaš je hrvatski branitelj, 100% hrvatski ratni vojni invalid, časnik HV, koji je u rujnu 1991. godine teško stradao prilikom minobacačkog napada tzv. JNA na Bogdanovce. Rođen je 31. siječnja 1965. godine u Vukovaru. Pisanjem pjesama bavi se preko dvadeset godina, a najviše piše pjesme nakon stradavanja u Domovinskom ratu. Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima 1993. godine objavljuje mu prvu zbirku pjesama pod naslovom Drugi put Vukovar. Tijekom zadnjih godina intenzivno piše poeziju, a ovo mu je druga zbirka pjesama pod nazivom Vukovar-Bogdanovic-Vinkovci. Unatoč teškom invaliditetu pun je energije, životnog optimizma i vjere u Boga.

Kao mladić veoma je volio tesarstvo i gajio je veliku ljubav prema folkloru. Sve dok nije došla 1991. godina kada je teško stradao. Nakon toga prikovan za invalidska kolica ne prepušta se tragediji nego svjedoči istinu i ljubav. Iz teških životnih ciljeva govori o tome kako se ljubi i poštuje. Pisao je i prije rata, ali nakon rata nastaje najveći dio njegovih pjesama. U stihove je prenio svu svoju bol, ljubav i sreću.

Ja ne znam pisati. Ja samo pročitam svoje misli, poručio je Marijan. Sam je čitao svoje pjesme koje su napisane s velim žarom i odmah ih tumačio.

Slušajući njegov glas i govor o ljubavi i dobroti i žrtvi, vjerujemo da je svatko sebe obogatio na neki način, jer svima nama treba LJUBAV.

Susret je započeo pjesmom Moja Domovina koju su pjevali svi učenici. U nastavku je Ivan Marković odpjevao pjesmu Bili Cvitak, a na kraju su tamburaši odsvirali Ne dirajte mi ravnicu uz pjevanje učenice Marine Marković.

Nakon završetka predstavljanja pjesama uputio se drugi put u mjesec dana u Široku Kulu gdje se pomolio za sve stradale žrtve kod spomenika i u crkvi sv. Mateja.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se