Blagoslov obitelji je u tijeku! Znate li što znače slova C+M+B?

Objavljeno   

U božićnom vremenu lijepi je običaj da sveće­nici posjećuju obitelji i zazivaju na njih Božji blagoslov. Kao uspomenu na blagoslov svećenik svakoj obitelji daje prepoznatljivu naljepnicu na kojoj se, uz slikoviti simbol ili sliku, te godinu blagoslova, nalaze i tri slova: C + M + B. U nekim pak krajevima još uvijek postoji običaj da svećenik ili njegov pratitelj na nadvratniku kredom ispiše godinu blagoslova i spomenute inicijale. Koje je njihovo značenje?

Prema jednom tumačenju ova tri slova (u ‘našoj’ verziji: G+M+B) označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara. Ipak, ovo tumačenje nije jedino! Ova tri slova zapravo su akronim latinske blagoslovne rečenice:

C = Christus

M = mansionem

B = benedicat

Ili u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!

Svakako, lijepi običaj ispisivanja slova ili lijepljenja naljepnice, znak je da je dotična obitelj primila božićni blagoslov.

* * *

Vrijeme blagoslova obitelji često postane i vrijeme prijepora oko novaca. Evo jednog razmišljanja upravo na ovu temu!

Skupljaju li župnici novce ili blagoslivljaju obitelji? Čitamo da se ljudi često pitaju i žeste na tu temu. Smisao blagoslova obitelji koji župnik obavlja jednom godišnje, pored molitve i blagoslova koji je uvijek potreban, je i župnikov posjet svojim župljanima pri kojem bi on trebao izvidjeti ima li u dotičnim obiteljima tko bolestan i nemoćan te potreban neke pomoći, trebao bi izvidjeti živi li netko u neizdrživom siromaštvu da bi ga mogao pomagati preko župnog Caritasa, također, trebao bi se u to vrijeme upoznati s novopridošlim obiteljima u župu, a i posjetiti one koje redovito ne viđa na misi, iz bilo kojih razloga, da bi im mogao biti na usluzi ako je tim ljudima nešto potrebno – možda duhovna pomoć, savjet i ispovijed, ako ga zatraže. Također, prilikom blagoslova, župnik bi trebao biti otvoren za dogovoriti neki daljnji susret s obitelji, ako se to čini potrebnim i ako ga obitelj zamoli itd.

Bitno.net

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se