Velika devetnica sv. Josipu

Objavljeno   

Od srijede, 21.1.2015. započinje nam Velika devetnica sv. Josipu, do srijede 18. 3. uoči Blagdana sv. Josipu.

Tu srijedu možete donijeti svoje napisane nakane i staviti u košaricu pred oltar, (ili ih i u Crkvi napisati) za koje ćemo moliti u toj Velikoj Devetnici.

Velika devetnica sv. Josipu obavlja se kroz devet srijeda prije SVETKOVINE SV.JOSIPA. U našoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku počinje molitvom krunice i litanija u čast sv. Josipa, a završava EUHARISTIJSKIM SLAVLJEM i KLANJANJEM.

U godini 2015. devetnica se održava u ove dane:

1. 21.. siječnja: PRVE TJESKOBE SV. JOSIPA I NJEGOVA VELIKODUŠNOST

2. 28. siječnja: PUT U BETLEHEM I ROĐENJE ISUSOVO

3. 4. veljače: PRIKAZANJE ISUSOVO U HRAMU

4. 11. veljače: DOLAZAK MUDRACA I BIJEG U EGIPAT

5. 18. veljače: ISUS IZGUBLJEN I NAĐEN U HRAMU

6. 25. veljače: SVETI JOSIP RADNIK

7. 4. ožujka: SMRT SVETOG JOSIPA

8. 11. ožujka. SVETI JOSIP – ČOVJEK VJERE, UFANJA I LJUBAVI

9. 18. ožujka: SVETI JOSIP NAŠ ZAŠTITNIK I ZAGOVORNIK

Velika devetnica je najbolja priprema za proslavu SVETKOVINE SV. JOSIPA – zaštitnika naše župe! Uključimo se u Molitvu devetnice !

Neka se iz naših srdaca vine vapaj i molba sv. Josipu za zaštitu:

 

“ SVETI JOSIPE, ZAŠTITNIČE CRKVE I DOMOVINE, MOLI ZA NAS ! “

 

O ŠTOVANJU SV. JOSIPA

Sveti Josip bio je zaručnik blažene Djevice Marije i poočim Isusa Krista. Po zanimanju je bio tesar i svojim radom skrbio je za Isusa i Mariju. Stoga ga Crkva štuje kao zaštitnika obitelji i uzora obiteljskog života, zaštitnika bolesnika i umirućih. Bio je predan radu, molitvi, šutnji, skromnosti ,te komunikaciji s Bogom i vršenju volje Božje i pun vjere i pouzdanja u Boga. Sv. Josip pokazuje kako se služi Isusu, spasitelju čovjeka!

Devetnicom sv. Josipu želimo također zahvaliti Bogu što nam je za zaštitnika i zagovornika dao ovog velikog sveca. Koliko je sveti Josip bio velik i svet čovjek , govori i činjenica da je upravo njemu Bog povjerio brigu o svom sinu Isusu. Sv. Terezija Avilska, iskusila je da je sv. Josip uslišao svaku njezinu molitvu. Ona kaže doslovno: “Ako i imaš mnoge svece za Zagovornike, ipak štuj kao sasvim posebno svetoga Josipa kao svoga Zagovornika jer on postiže puno kod Boga. Drugim je svecima Gospodin čini se dao milost da mognu pomoći u nekoj određenoj stvari, ali ovoga divnoga sveca iskusila sam kao pomoćnika u nevolji na svim područjima. Ne sjećam se da sam ga dosad za nešto molila, što mi on ne bi udijelio.” I na jednom drugom mjestu Terezija veli: “Moje je veliko životno iskustvo, da mi je sv. Josip izmolio od Boga velike milosti.

Na XXXVII. plenarnom zasjedanju Hrvatske Biskupske Konferencije održanom u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008. godine Sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske. (“Glas Koncila” od 16.11.2008.) Mnogi crkveni redovi i družbe i muški i ženski natječu se u štovanju i zazivanju sv. Josipa. Zazivaju ga kao zaštitnika duhovnoga života, ali i kao velikog pomoćnika u vremenitim potrebama a mi posebno jer naša župa nosi ime ovog velikog sveca sv. Josipa. Stvarnu veličinu sv. Josipa uz Evanđelja otkrili su i sveti Oci i kasnije mnogobrojni teolozi i duhovni pisci. Mnogobrojne knjige o sv. Josipu, svjedoče kako je taj mili svetac drag kršćanskom srcu. Drag nam je jer je od svih smrtnika bio najbliži Isusu i Mariji, drag nam je zbog svoje vjernosti i tihog služenja otajstvu spasenja. Crkva osobito u novije vrijeme ima veliko pouzdanje u njega te mu se utječe u raznim velikim potrebama. Očito je da je sam Bog htio proslaviti svoga poniznog, tihog i poslušnog slugu. On je dostojno ispunio svoje životno poslanje i kao takav zaslužuje i naše povjerenje i udivljenje.

Sv. Josip je dostojan tolike časti, jer u povijesti spasenja poslije Isusa i Marije ima najpovlaštenije mjesto. "Jakov rodi Josipa, muža Marije, koja rodi Isusa koji se zove Krist" (Mt 1, 16). U toj suhoj, gotovo protokolarnoj rečenici, kojom sv. Matej završava rodoslovlje Isusova ljudskog podrijetla, sadržano je ono najvažnije što predaja kaže o Josipu iz Nazareta. To je da je i on bio "sin Davidov", anđeo ga tako i naziva, i da je u njegovim žilama kolala krv kralja Davida, iz čijeg je roda imao poteći i Mesija. On sam bit će tome Mesiji poslije Marije najbliži. Pred zakonom će biti njegov pravni iako ne i naravni otac. Josip je bio pravedan muž, čovjek dobra srca, primjernog pouzdanja u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve, zaručnik i muž čista srca čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve, zaručnik i muž čista srca koji s poštovanjem živi s Marijom Djevicom kao brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji.

Stoga pristupimo poniznim srcem svetom Josipu i molimo ga: – u svim svojim potrebama, za svoje obitelji, za bližnje u potrebi, umiruće, za nova svećenička i redovnička zvanja i cijelu našu župu, za cijelu Crkvu i dragu nam domovinu Hrvatsku.

Jer, nema toga što bi Isus odbio onom koji se s tolikom ljubavlju i blagošću brinuo o Njemu. Sveti Josipe, moli za nas !

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se