2. devetnica u čast sv. Josipu

Objavljeno   

2. devetnica u čast sv. Josipu

U srijedu 28. siječnja održana je druga devetnica u čast sv. Josipu. Devetnicu je predvodio vlč. Zlatko Sušić, župnik iz Bilaja.

Tema 2. devetnice bila je PUT U BETLEHEM I ROĐENJE ISUSOVO. Svaki put je težak i treba puno planiranja da bi se krenulo na njega. Kada su Josip i Marija krenuli prema Betlehemu na popis stanovništva, sigurno nije bilo jednostavno. Marija je bila u blagoslovljenom stanju, a jahati na magarcu oko 70 kilometara po brdima nije ugodno, a pogotovo za ženu u tom stanju. Ako promatramo Josipa, sigurno je želio sve najbolje. Stigli su do Betlehema, tražili po kućama mjesto za spavanje, ali nije ga bilo. Međutim, to što nije bilo mjesta u kućama trebamo gledati drugim očima. Mjesta nije bilo u srcima tih ljudi. Bila je večer i primiti neke neznance u svoje kuće ljudima se nije sviđalo.

Zbog gužvi u srcima nisu mogli naći mjesto u svratištima te su naposljetku završili u staji, okruženi domaćim životinjama, gdje se Isus rodio. Josip je bio jedini svjedok Marijina poroda. Oboje su se poklonili Isusu u jaslicama, prvo Marija pa Josip. Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovu rođenju te su prvi vidjeli dijete. Poslije je zvijezda repatica dovela sveta tri kralja do Isusa. Pastiri su predstavnici puka, a sveta tri kralja plemstva, jer se Isus rodio za sve ljude. Sveta tri kralja našli su Isusa s Marijom i Josipom, poklonili su mu se i dali mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Isus nije Josipovo dijete po načinu začeća, ali niti od njega posvojeno dijete. To je dijete njegove zaručnice Marije, ali ne snagom njegova braka, niti bilo kojeg čovjeka, nego samoga Boga.

Prvo čitanje na devetnici pročitala je Tamara Lukes, a psalam i drugo čitanje Ivančica Krpan.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se