6. nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

6. nedjelja kroz godinu

15. veljače 2015. godine na 6. nedjelju kroz godinu svete mise su slavljene u 9 i 11 sati u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku. Svete mise je predvodio župnik Luka Blažević.

 

U današnjem Markovom evanđelju Isus je ozdravio gubavca. Možemo si samo zamisliti kakva je to bolest bila zbog koje su takvi morali biti izdvojeni iz zajednice zbog mogućnosti zaraze drugih. Zato je udaljavanje gubavaca iz društva bio i fizički i religiozni čin koji je fizičkom pripisivao moralno značenje.

 

Premda je gubavcu bilo zabranjeno ići među ljude, ipak je došao do Isusa, kleknuo i zamolio ga: "Ako hoćeš, možeš me očistiti"! Tim činom gubavac se stavio na raspolaganje Isusu jer je u njemu prepoznao onoga tko ga može ozdraviti, i vratiti dostojanstvo koje mu je bolest oduzela.

 

Isus je nakon toga dotaknuo gubavca i očistio se on. Isus je mogao napraviti čudo bez da ga dotakne, ali je htio napraviti čudo dodirom. Gubavac je ozdravio. Dodir je znak ljubavi, preuzimanje na sebe nečistoće. Nakon toga Isus nije mogao više ulaziti u grad jer su svi saznali za čudo. S druge strane, Isus je na sebe preuzeo nečistoću gubavca i zadržavao se van grada na samotnim mjestima. Ovaj čin što je Isus učinio nad gubavcem je ustvari današnji sakrament sv. ispovijedi. On nas čisti, oslobađa nas grijeha, i zato nemojmo mu okrenuti leđa.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se