Hodočašće na Udbinu

Objavljeno   

Hodočašće na Udbinu

Gospićki dekanat na 1. korizmenu nedjelju već tradicionalno hodočasti u Udbinu Crkvi hrvatskih mučenika. Ovo je već četvrta godina zaredom. Do prije 4 godine dok se Crkva hrvatskih mučenika gradila i uređivala, hodočastilo se u gospićku katedralu, a prije toga u katedralu u Senju. Želja je biskupa da se u korizmi tako vjernici bolje upoznaju među dekanatima.

Svaka župa je tako zadužena za ćitanje dvije postaje Križnog puta i molitvu vjernika. Sedmu postaju pročitala je Andrijana Piasevoli Klarić, a četrnaestu Ivančica Krpan, Treću molitvu vjernika pročitala je Josipa Matanić.

Uz kišovito vrijeme i maglu, vjernici su stigli na Udbinu kako bi pustinju u svojoj duši obogatili Križnim putom, sv. ispovijedi i svetom misom.

U 15:30 započelo je pokorničko bogoslužje koje je predvodio čuvar svetišta na Udbini mons. Tomislav Rogić. Nakon pokorničkog bogoslužja vjernici iz svih župa gospićkog dekanata sudjelovali su u pobožnosti Križnog puta te je svatko imao prigodu za izmiriti se s Bogom. Križni put je predvodio mons. Mile Čančar, katedralni župnik i dekan uz vlč. Marinka Miličevića, kancelara Gospićko-senjske biskupije.

Nakon Križnog puta svečanu svetu misu je predvodio biskup mons. Mile Bogović u koncelebraciji sa svećenicima koji su doveli svoje vjernike na ovo hodočašće. Iz župe sv. Josipa na Udbinu je stigao jedan autobus vjernika. Na taj način su se odrekli slobodnog nedjeljnog popodneva te učinili jednu malu žrtvu. Početak je korizme i svaka je žrtva bitna. Vjerujemo da će se lakše dočekati tako blagdan Uskrsa.

Po završetku svete mise vjernici su bili upućeni u kriptu gdje je bila kratka prezentacija o samom svetištu Hrvatskih mučenika i Godini evanđelja u našoj obitelji. O svemu tome progovorio je mons. Tomislav Rogić.

Nakon kripte svi su se uputili u dvoranu Pastoralnog centra na čaj i kratko druženje. Uvijek kada se hodočasti na neko mjesto, krene se iz jednog mjesta u drugo i opet se vraćamo svojim kućama. Ovo hodočašće bi trebalo obogatiti svakoga tko se našao na Udbini te vjerujemo da je svatko popunio svoju prazninu u duši.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se