PLITVICE: Duhovna obnova pjevača Gospićko-senjske biskupije

Objavljeno   

Prema pastoralnom planu Gospićko-senjske biskupije, u pastoralnom centru Mukinje na Plitvičkim Jezerima, održan je u subotu 28. travnja 2012. godišnji susret s duhovnom obnovom za članove župnih pjevačkih zborova i skupina s područja Gospićko-senjske biskupije. Nakon okupljanja susret je započeo molitvom Trećeg časa iz Časoslova naroda Božjega. Potom je organizator susreta mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar, pozdravio sve nazočne, a posebno župnika vlč. Josipa Štefančića i gosta-predavača, te dao uvod u program susreta, podsjetivši također na sadržaj nekoliko posljednjih susreta.

Predavanje odnosno razmišljanje, kako je sam naglasio, o temi "Liturgija i glazba" održao je dr. o. Marijan Steiner DI, glazbenik i profesor teologije iz Zagreba. Pater Steiner je u svojem izlaganju vrlo iscrpno objasnio temeljne pojmove iz naslova teme. Govoreći najprije o liturgiji odnosno o bogoslužju, naglasio je kako čitav naš život ima smisla i budući da nam je to Božji dar trebamo cijelim svojim bićem Bogu za nj zahvaljivati. No na poseban način treba da to činimo prikladnim obredima i molitvom, koja bi se morala najprije očitovati kao naše hvaljenje Boga, zatim kao zahvaljivanje i tek onda kao prošnja. U tome vjerničkom odnosu prema Stvoritelju eminentno mjesto ima liturgija. Ona je "uzlazno-silazna zahvala Bogu", a bogoslužje je "sastavni dio našega kršćanskog identiteta" i ono se obavlja uvijek u zajednici, jer Krist nas je pozvao u zajednicu da mi zajedno budemo s Njim, istaknuo je prof. Steiner.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se